Švedska u posljednjih deset dana bilježi pad smrtnosti od COVID-19, no razlog za to nisu mjere

Postoje dva načina na koje se smrti od COVID-19 mogu prikazati tijekom vremena: jedan je s datumom smrti, a drugi s datumom na koji je smrt prijavljena. Niti jedna od navedenih metoda nije bolja od druge, no mogu utjecati na usporedne podatke između više zemalja ako se ne koriste konzistentno.

Branimir Vorša | 13.11.2020. / 14:26

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Stopa smrti od bolesti COVID-19 u Švedskoj u posljednjih deset dana opada, dok u drugim europskim zemljama raste, a portal Our World Data otkriva potencijalni razlog za to. Švedska naime prikazuje svakodnevni broj umrlih s datumom kad je smrt nastupila, dok druge zemlje prikazuju dnevni broj smrti s datumom na koji je stigla prijava o smrti.

To je važno zbog toga što je potrebno nekoliko dana da se svi smrtni slučajevi iz specifičnog dana prijave. U praksi to znači da Švedska danas može prijaviti tek 10 smrtnih slučajeva za jučerašnji dan, no izvješća za taj dan mogu primjerice narasti na 40 umrlih.

Broj smrti u posljednjih 10 dana u Švedskoj stoga bi se trebao interpretirati kao nepotpun za taj period jer postoji odmak između vremena kad je osoba preminula do vremena kad je smrt te osobe i prijavljena, a to obično traje dva do pet dana, no izvještaji mogu biti nepotpuni i deset dana ili više. Tek onda kad se naknadno unesu pokazuju stvarno stanje s brojem smrti za određeni period, u ovom slučaju posljednjih deset dana, koji su trenutačno podatkovno nepotpuni.

U niže priloženoj tablici može se vidjeti razlika za desetodnevni period onako kako je prijavljena 30. listopada te s upotpunjenim podacima 12. studenoga za isti period.

Our World Data podatke za Švedsku vuče iz Europskog centra za kontrolu bolesti, koji pak podatke ažurira izravno od podataka koje predstavlja švedska vlada. Švedska je ujedno i jedina zemlja koja koristi navedenu metodu izvještavanja o dnevnim smrtnim slučajevima.

Druge europske zemlje izvještavaju o dnevnom broju smrti s datumom na koji je smrt prijavljena u posljednja 24 sata i bez obzira na to kad je zapravo nastupila smrt osobe. To znači da kad druge europske zemlje objave dnevni broj smrti od COVID-19, on se više ne mijenja.

Švedski pristup nije loš, ali je važno poznavati navedenu razliku kad se uspoređuju podaci između država jer švedski su, ako je riječ o nedavnom razdoblju, vrlo vjerojatno nepotpuni.

Izvor: Our World Data

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti