Sveučilište Oxford: Zemlje diljem svijeta različito reagiraju na koronavirus; Hrvatska ima neke od najstrožih mjera

Prema istraživačima s Oxforda, Hrvatska ima jedne od najstrožih mjera koje su rezultirale zauzdavanjem rasta broja zaraženih osoba koronavirusom.

Martina Čizmić | 26.03.2020. / 15:50

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Znanstvenici Sveučilišta Oxford, osim što prate stanje pandemije koronavirusa diljem svijeta, odlučili su pratiti i što pojedine vlade rade kako bi zauzdale epidemiju i zaštitile svoje građane.

Kako pojašnjavaju, Oxford COVID-19 Government Response Tracker (OxCGRT) namijenjen je sustavnom praćenju odgovora zemalja na izazove koje koronavirus stavlja ispred njih.

Podaci su prikupljeni iz službenih izvora diljem svijeta, a prati se 11 indikatora državnih odgovora poput zatvaranja škola, zabrane putovanja i drugih mjera.

Prema istraživačima s Oxforda, Hrvatska ima jedne od najstrožih mjera koje su rezultirale zauzdavanjem rasta broja zaraženih osoba koronavirusom.

Naš indeks ne može, naravno, ispričati cijelu priču, ali vjerujemo da će podaci koje smo prikupili pomoći odgovornima i profesionalcima u javnom zdravstvu da revidiraju opsežnost odgovora svojih vlada i pruže prvi korak u razumijevanju zašto su točno neke mjere učinkovite u određenim kontekstima i zašto, istaknuo je profesor Thomas Hale, voditelj projekta.

S Oxforda ističu kako je ukupni rezultat pojedinih zemalja samo za usporedbu i ni u kojem slučaju ga ne bi trebalo interpretirati kao rangiranje učinkovitosti odgovora neke zemlje ili prikladnosti mjera. Tako, primjerice, gledano po strogoći mjera, ispod Hrvatske su Srbija, Katar i Sirija. No teško je uspoređivati koliko su te mjere dale rezultata u tim zemljama. 

Bez obzira na to, zanimljivo je vidjeti kako su zemlje reagirale na pojavu koronavirusa među svojim stanovništvom. Čini se kako je hrvatska Vlada povukla dobre mjere. Pitanje je samo koliko ih se građani čvrsto i drže.

Mi preporučujemo - ostanite doma.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti