Svi bi se trebali zabrinuti: Hakeri mijenjaju taktiku, a njihove metode postaju još opasnije

Nakon što zaključaju računalo, hakeri više ne traže samo otkupninu za otključavanje računala, već prijete i objavom osobnih, tajnih i intimnih podataka na internetu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 21.12.2019. / 08:11

Ransomware (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Jedna od taktika s kojom se hakeri sve češće služe posljednjih godina su ransomware napadi u kojima zaključaju računalo i podatke i od vlasnika računala traže otkupninu za ponovni pristup tim podacima. Šteta nastala takvim napadima je velika, a čak i ako platite otkupninu to nije garancija da će vam hakeri otključati računalo i omogućiti vam pristup podacima.

Slika nije dostupna Zbog hakera proglašeno izvanredno stanje u New Orleansu

U posljednje vrijeme sve su češći napadi na američke gradove – posljednji takav zabilježen je u New Orleansu u kojem je gradonačelnica morala proglasiti izvanredno stanje jer su zbog sumnjivih aktivnosti i potencijalnog hakerskog napada ugašena gradska računala, a ugašeni su i gradski serveri. S obzirom na to da je broj napada na gradove u SAD-u u velikom porastu, a neki su gradonačelnici plaćali otkupninu, na konferenciji gradonačelnika održanoj u srpnju ove godine prihvaćena je rezolucija prema kojoj se hakerima više neće plaćati otkupnina.

Kibernetički kriminalci sada imaju novu taktiku koju su počeli primjenjivati u napadima, a koja bi mogli izazvati puno veće probleme za sve napadnute – i državne agencije, bolnice, policiju (čija su računala također ponekad na udaru), kao i na "obične" korisnike. Naime, osim samog zaključavanja podataka, oni sada prijete javnom objavom tih podataka. Dakle, ne samo da neće otključati računala, već bi privatne i osjetljive podatke s njih mogli objaviti na mreži i tako možda i u potpunosti uništiti nečiju privatnost.

Škola Početak školske godine u New Yorku odgođen zbog - hakera

Običnim korisnicima mogli bi npr. objaviti intimne fotografije ako ih pronađu na računalima, državnim agencijama povjerljive dokumente koji nisu za javnost, dok bi bolnicama koje ne plate otkupninu mogli objaviti privatne podatke o pacijentima i njihovom zdravstvenom stanju. Prema informacijama sa stranice Fast Company, hakeri su pri napadima ransomwareom Maze već objavili identitete nekih žrtava koje su napali, a koji nisu htjeli platiti otkupninu. Osim njihovih osobnih podataka, objavili su i IP adrese, ali i datoteke koje su ukrali s njihovih računala.

Takva vrsta napada zabrinjavajuća je za sve korisnike čije bi privatne informacije i intimne fotografije mogle završiti na internetu, a to je samo još jedan od razloga zbog kojeg bi trebali posvetiti veliku pažnju sigurnosti te koristiti složene lozinke i softver nadograđen na posljednje verzije.


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti