Švicarski znanstvenici otkrili više od 30 dosad nepoznatih vrsta bakterija u uzorcima pacijenata

Revolucionarno istraživanje švicarskih znanstvenika otkrilo je više od 30 dosad nepoznatih bakterijskih vrsta, što nudi uvide u učinkovito liječenje inače teško lječivih infekcija.

Branimir Vorša | 08.01.2024. / 15:26

Kultura bakterija, ilustracija
Kultura bakterija, ilustracija (Foto: Getty Images)

Prevalencija nepoznatih bakterija predstavlja uporan izazov u bolnicama. Tijekom nekoliko godina, znanstvenici sa švicarskog Sveučilišta u Baselu neumorno su skupljali i proučavali mikroorganizme u bolničkom okruženju, otkrivajući brojne nove bakterije, od kojih su neke od velike kliničke važnosti.

Bakterijske infekcije zahtijevaju brzu i točnu identifikaciju za učinkovito liječenje. Ipak, konvencionalne metode često ne uspijevaju, osobito kada se suoče s neklasificiranim bakterijskim vrstama ili vrstama koje je teško uzgojiti. Od 2014. godine, zajednički napor između Sveučilišta u Baselu i Sveučilišne bolnice u Baselu usmjeren je na uzorke koji sadrže zagonetne klice, u konačnici otkrivajući više od trideset novih bakterijskih vrsta povezanih s klinički značajnim infekcijama. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu BMC Microbiology.

Bakterije, ilustrcija Umjetna inteligencija otkrila nove spojeve učinkovite protiv bakterija otpornih na lijekove

Predvodeći to istraživanje, tim dr. Daniela Goldenbergera primijenio je napredne tehnike, uključujući kompletnu genetsku analizu, kako bi otkrio misterije 61 bakterijskog patogena izdvojenog iz različitih uzoraka pacijenata. Tradicionalne laboratorijske metode bile su posrnule, što je potaknulo usvajanje nedavno dostupnog sveobuhvatnog pristupa sekvenciranja. Od njih ukupno 61, 35 otkrivenih bakterija je bilo potpuno nepoznato, dok se 26 pokazalo izazovnim zbog tek nedavnih dodavanja bazi podataka ili ograničenih taksonomskih opisa.

Nove intrige i zabrinutost

Najvažnije je da je sedam novih bakterijskih sojeva identificirano kao klinički relevantno, sposobno uzrokovati infekcije kod ljudi, što je značajna veza o kojoj se rijetko izvještava. Većina tih novootkrivenih vrsta pripada rodovima Corynebacterium i Schaalia, odnosno gram-pozitivnim bakterijama koje se obično nalaze u mikrobiomu i sluznici ljudske kože.

Led na Arktiku Znanstvenici upozoravaju na opasan "X faktor" koji vreba u Zemljinom vječnom sloju leda

Jedan intrigantan slučaj uključivao je bakteriju otkrivenu u upaljenom palcu nakon ugriza psa, koju je ranije slučajno izolirala kanadska istraživačka skupina iz sličnih rana. Ta bakterija, nazvana Vandammella animalimorsus 2022. godine, izazvala je zabrinutost kao potencijalni patogen u nastajanju.

Bolji izgledi za borbu s bakterijama u budućnosti

Kako znanstvenici napreduju, imenovanje ovih novih vrsta ostaje prioritet, a dvije su već dobile svoje ime. Pseudoclavibacter triregionum, koji označava geografsku blizinu Basela Švicarskoj, Francuskoj i Njemačkoj, jedan je primjer imenovanja nove bakterije.

Poriferisphaera hetertotrophicis Otkrivena nova i misteriozna vrsta bakterije duboko na oceanskom dnu

Projekt koji je u tijeku i koji je pokrenuo tim dr. Goldenbergera, nastavlja se odvijati, s više od dvadeset dodatnih identificiranih novih vrsta. Tehnološki napredak u bakteriologiji otvorio je dinamično razdoblje, potičući bogatstvo znanja o prethodno nepoznatim bakterijama.

Napredak švicarskih znanstvenika obećava poboljšane dijagnoze i učinkovitije strategije liječenja protiv infekcija uzrokovanih rijetkim patogenima u budućnosti.

Izvor: EurekAlert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti