Otkrivena nova i misteriozna vrsta bakterije duboko na oceanskom dnu

Znanstvenici su otkrili jedinstvenu bakteriju duboko na morskom dnu, koja dovodi u pitanje naše razumijevanje mikrobiologije i metabolizma dušika, nudeći dragocjene uvide u to zagonetno carstvo dubokih oceana.

Branimir Vorša | 05.09.2023. / 12:25

Poriferisphaera hetertotrophicis
Poriferisphaera hetertotrophicis (Foto: eLife)

U uzorcima sedimenta izvučenih iz dubokog oceana kineski znanstvenici došli su do velikog otkrića, odnosno identificirali su  prethodno nepoznatu vrstu morske bakterije koja ima potencijal poboljšati naše razumijevanje dubokomorskih uvjeta i mikrobiologije na široj razini.

Ta jedinstvena bakterija, nazvana Poriferisphaera hetertotrophicis, pripada bakterijskom tipu koji nije opsežno istražen, unatoč širokoj prisutnosti diljem svijeta, od jezera do tla. Te bakterije igraju ključnu ulogu u recikliranju ugljika i dušika, značajno pridonoseći dinamici ekosustava. Studija vezana za navedeno otkriće objavljena je u časopisu eLife.

Žena s pametnim telefonom vježba, ilustracija Koristimo ih svakodnevno, a nismo ni svjesni da su pravi rasadnici bakterija

Mikrobiolog Rikuan Zheng s Kineske akademije znanosti rasvijetlio kako je njegov tim otkrio novu bakteriju. Većina bakterija Planctomycetes izolirana je korištenjem medija za rast koji su nutritivno siromašni, pa smo željeli vidjeti hoće li korištenje medija bogatog hranjivim tvarima omogućiti uzgoj i daljnje proučavanje tih slabo shvaćenih bakterija, rekao je.

Neočekivana simbioza i interakcija s dušikom

Inovativne laboratorijske tehnike Zhenga i njegova tima uspješno su replicirale uvjete dubokog mora. Novootkrivena bakterija P. hetertotrophicis, nazvana soj ZRK32, pokazala je brzu stopu rasta koja se razlikuje od drugih uzgojenih bakterija i nekonvencionalan način reprodukcije koji uključuje razvoj potomaka kroz pupanje, fenomen bez presedana kod Planctomycetes bakterija. To sugerira mogućnost postojanja jedinstvenih čimbenika okoliša koji utječu na taj bakterijski soj.

Osim toga, novootkrivena bakterija pokazuje novi pristup interakciji s dušikom. Naime, koegzistira zajedno sa specifičnom vrstom bakteriofaga, virusom koji inficira bakterije. Taj virus, poznat kao fag-ZRK32, igra ulogu u obradi dušika, ali bez oštećenja svoje bakterije domaćina.

Naše analize pokazuju da je soj ZRK32 nova vrsta, koja najbolje raste u medijima bogatim hranjivim tvarima i oslobađa bakteriofag u prisutnosti dušika. Taj fag-ZRK32 je kronični bakteriofag koji živi unutar svog domaćina ne ubijajući ga, pojasnio je mikrobiolog Chaomin Sun s Kineske akademije znanosti.

Premoštena praznina u znanju

Slika nije dostupna Moć umjetne inteligencije na djelu: Pomogla u otkrivanju novog antibiotika protiv superbakterije

Uloga bakteriofaga u ciklusu dušika je značajna, baš kao i bakterija s kojima koegzistiraju. Buduća znanstvena istraživanja vjerojatno će istražiti interakcije između faga-ZRK32 i drugih sojeva Planctomycetes, rasvjetljavajući njihov utjecaj na oceanski ekosustav.

S obzirom na sveprisutnost bakterija Planctomycetes, dubokomorsko okruženje ostalo je relativno neistraženo područje za znanstvenike. Ta praznina u znanju djelomično je premoštena ovom novom studijom i otkrićem prethodno nepoznate vrste bakterije.

Naša otkrića daju novi uvid u metabolizam dušika u bakterijama Planctomycetes i prikladan model za proučavanje interakcija između Planctomycetes i virusa, ističe na kraju Sun.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti