Koristimo ih svakodnevno, a nismo ni svjesni da su pravi rasadnici bakterija

Koliko puta dnevno operemo ruke? A koliko često perete narukvicu svog pametnog sata ili fitness narukvice?

Martina Čizmić | 05.09.2023. / 08:40

Žena s pametnim telefonom vježba, ilustracija (Foto: Getty Images)

 Nosite li pametni ili obični sat ili pak fitness narukvicu, postavite si pitanje - kad sam posljednji put tu narukvicu očistio?

Naime, istraživači sa Sveučilišta Florida Atlantic College of Science testirali su različite narukvice s pametnih satova kako bi utvrdili koliko su te narukvice čiste, odnosno koje se sve bakterije i patogeni skrivaju na njima. Kako bi pokrili što više različitih narukvica (ali i različitih korisnika), istraživači su testirali narukvice od plastike, gume, tkanine, kože i metala (zlato i srebro) kako bi vidjeli postoji li korelacija između materijala narukvica i prevalencije bakterija. Istraživali su higijensko stanje ovih različitih vrsta narukvica koje nose aktivni pojedinci i identificirali najbolje protokole za njihovu pravilnu dezinfekciju.

Paket Što bi moglo poći po zlu? U poštanske sandučiće stigli besplatni pametni satovi

Koji je materijal najgori?

Studija objavljena u časopisu Advances in Infectious Diseases, sugerira da bi korisnici, koji brinu o svome zdravlju, trebali i dobro razmisliti o narukvici svog pametnog ili fitness uređaja. Jer znanstvenici su otkrili da je 95 posto narukvica bilo kontaminirano bakterijama, ali nisu sve narukvice bile jednako kontaminirane. Gumene (silikonske) i plastične narukvice imale su najveći broj bakterija, dok su metalne, posebno zlatne i srebrne imale veoma malo ili čak nimalo bakterija.

Plastične i gumene narukvice mogu pružiti prikladnije okruženje za rast bakterija budući da porozne i statične površine imaju tendenciju privlačenja i naseljavanja bakterija, rekao je doktor Nwadiuto Esiobu viši autor i profesor bioloških znanosti na Sveučilištu.

Zanimljivo, narukvice su bile gotovo jednako prljave i kod muškaraca i kod žena, a najvažniji faktor u određivanju koliko će bakterija biti na narukvici bila je tekstura materijala i aktivnost korisnika.

Bakterije pronađene u studiji bile su uobičajeni stanovnici kože iz rodova Staphylococcus i Pseudomonas, te crijevni organizmi iz roda Escherichia, posebno E. coli. Staphylococcus spp prevladavao je na 85 posto narukvica, Pseudomonas spp na 30 posto narukvica, a na 60 posto narukvica pronašli su bakteriju E. coli, koja najčešće započinje infekciju putem fekalno-oralnog prijenosa.

ChatGPT Nakon što je osvojio računala ChatGPT stiže i na pametne satove

Staphylococcus aureus je vrsta bakterije koja se nalazi na ljudskoj koži, u nosu, pazuhu, preponama ili drugim područjima i uzrokuje široku paletu kliničkih bolesti. Pseudomonas spp., obično u okolišu, može uzrokovati infekcije krvi, pluća (upala pluća) ili drugih dijelova tijela nakon operacije. Enterobakterije su velika obitelj bakterija uključujući mnoge poznatije patogene kao što su E. coli i Salmonella.

Količina i taksonomija bakterija koje smo pronašli na narukvicama pokazuju da postoji potreba za redovitom dezinfekcijom ovih površina, rekao je dr. Esiobu. Važno je napomenuti da mnoge od ovih bakterija mogu značajno utjecati na zdravlje imunokompromitiranih osoba, što ukazuje na posebnu potrebu zdravstvenih radnika i drugih u bolničkim okruženjima da redovito dezinficiraju svoje narukvice pametnih nosivih uređaja.

Oni koji su često posjećivali teretanu, "nosili" su i najveći broj stafilokoka. Zbog toga znanstvenici savjetuju obavezno dezinficiranje narukvica nakon intenzivnih aktivnosti.

Čime čistiti narukvice?

S obzirom na to da su testirane narukvice bile od različitih materijala, Znanstvenici su testirali i različita sredstva za čišćenje. I otkrili da je obični medicinski alkohol (70-postotni etanol) bio veoma učinkovit bez obzira na materijal jer je uništio 99,99 posto bakterija u roku od 30 sekundi.

Pametni sat, ilustracija Znanstvenici napravili bizaran "pametni sat" sa živim bićem u njemu koje treba hraniti: "Osjećaj je bio kao da su u određenoj vezi"

Kao alternativu, istaknuli su jabučni ocat koji, iako nije tako jak kao alkohol, ubija bakterije, ali tek nakon dvije minute izlaganja materijala.

Kao dobre izbore naveli su još i sprejeve za dezinfekciju u kućanstvu, ali i druge tekućine koje u sebi sadrže alkohol ili dezinfekcijsko sredstvo. Uz napomenu da je kod razrijeđenih sredstava potrebno temeljitije čišćenje i dulje izlaganje narukvice proizvodu.

Dr. Esiobu napominje kako bi u jednakim uvjetima trebalo istraživati i koliko su zaražene slušalice odnosno sami pametni telefoni, jer i njih većina korisnika, gotovo nikad ne čisti.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti