'Svijet će se zauvijek promijeniti'

Tehnologija virtualne stvarnosti toliko je napredovala da se pored nje stvarnost u kojoj živimo čini prilično dosadna

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 17.07.2015. / 10:41

'Svijet će se zauvijek promijeniti'

'Na rubu smo velike promjene u računarstvu. Ovo će zauvijek promijeniti svijet kojeg poznajemo', komentar je novinara Business Insidera nakon što je testirao naočale za virtualnu stvarnost Vive koje su razvili HTC i Valve. Ovaj je uređaj prvotno predstavljen početkom ožujka na Mobile World Congressu te su već tada brojni novinari bili oduševljeni s onim što su vidjeli i doživjeli, pri čemu su neki komentirali kako je doživljaj bio tako dobar da nikada nisu htjeli skinuti ove naočale i vratiti se u dosadnu stvarnost. Upravljanje i kretanjem virtualnim svijetom Vivea odvija se putem dva bežična kontrolera koji imaju površine osjetljive na dodir i tipke sa stražnje strane te je upravo putem ovih kontrolera novinar pokrenuo demo virtualne stvarnosti.

Ovako izgleda GTA 5 virtualna stvarnost sa Oculus Rift modom

'Odjednom sam se našao u olupini broda na dnu oceana. Oko mene plivaju ribe, a nasuprot broda vidim sjenu velike raže. Okrenuo sam se u vidio golemog plavog kita koji je prišao brodu i usporio, samo kako bi me pozdravio' – ovako je novinar Dave Smith opisao svoje iskustvo, odnosno oduševljenje s demonstracijom virtualne stvarnosti.

Ostale demonstracije uključivale su kuhanje u talijanskoj kuhinji ('osjećao sam se kao kuhar u restoranu, nisam imao osjećaj da je ovo igra'), zatim slikanje u 3D okruženju te je na kraju isprobao kako izgleda igranje video igara u virtualnoj stvarnosti. Iz HTC-a i Valvea ranije su najavili kako će se Vive na tržištu pojaviti do kraja godine, no još nije poznato hoće li tada samo krenuti prednarudžbe ili će se tada već moći kupiti gotov proizvod. Kao i za pametne telefone i tablete, tako će i sadržaj za Vive naočale za virtualnu stvarnost biti dostupan putem Valve VR trgovine, a interes za ovom tehnologijom već su pokazale i velike kompanije poput Mercedesa, Nikea i Coca-Cole koje žele napraviti vlastito 'iskustvo virtualne stvarnosti za svoje korisnike'.

Neymar u akciji: Ovo je budućnost virtualne stvarnosti

Ono što je najveća prednost ovog uređaja i tehnologije jest što su 'njene mogućnosti gotovo neograničene' i imaju primjenu u gotovo svim velikim industrijama poput edukacije, video igara, filmova, medicine, trgovine, vojnoj industriji itd. Smith je priznao kako je bio jako tužan kada je morao skinuti HTC-ove naočale, dok je njegov kolega Antonio Villas-Boas, nakon što je prošao isti demo kao i Smith, komentirao kako mu je ova tehnologija 'pokvarila stvarnost' jer je život u virtualnoj stvarnosti puno bolji i zabavniji. Osim HTC-a i Valvea, još jedan veliki igrač na ovom tržištu jest Oculus, odnosno Facebook koji je kupio ovu kompaniju za dvije milijarde dolara te novinari i analitičari također imaju velika očekivanja od njihovih Oculus Rift naočala za virtualnu stvarnost.

Foto; HTC, Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti