Svjetska meteorološka organizacija upozorava: U svibnju i lipnju temperature će biti više od prosjeka

Ove godine su mjeseci do početka svibnja bili najtopliji ili drugi najtopliji od početka bilježenja temperatura.

Martina Čizmić | 12.05.2020. / 16:26

Visoke temperature (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

 Na sjevernoj Zemljinoj polutci i tropskim područjima u svibnju i lipnju će zbog toplih mora temperature biti više od prosjeka, najavila je Svjetska meteorološka organizacija (WMO) u utorak.

Ove godine su mjeseci do početka svibnja bili najtopliji ili drugi najtopliji od početka bilježenja temperatura, po UN-ovoj agenciji za vrijeme i klimu.

Dok su prethodnih godina visoke temperature uzrokovale prirodne klimatske fluktuacije oceana takve pojave, koje uključuju i El Nino, u ovoj godini ne igraju ulogu.

Temperature zraka i površine mora su se povećale uslijed klimatskih promjena a to ima veliki utjecaj na ekstremne vremenske prilike poput tropskih ciklona i obrazaca padalina, rekao je u izjavi glavni tajnik WMO-a Petteri Taalas.

WMO idućih mjeseci očekuje iznadprosječne padaline na prostoru Indijskog oceana, nad Australijom i zapadnim dijelom indonezijskog otočja.

Manje kiše nego što je uobičajeno očekuje se u južnim i ekvatorijalnim područjima Južne Amerike, te na Karibima i Indijskom potkontinentu.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti