Škole i obrazovanje trebale bi ići u korak s vremenom i nastavni programi trebali bi pratiti razvoj tehnologije, što pri današnjim brzim promjenama nije niti malo lako. Jedan od načina na koji se u školama pokušava poboljšati obrazovanje i olakšati učenje jest uvođenje tableta koji, u odnosu na klasične knjige, djeci omogućuju pristup raznolikom sadržaju, grafikama, fotografijama, videozapisima, dodatnom materijalu i slično.

Naravno, korištenje tableta ima smisla ako će ih profesori i djeca koristiti na ispravan način, za učenje gradiva i sadržaja povezanog s nastavom, a kako bi spriječili da ih djeca koriste za stvari nevezane za nastavu, poželjno je blokirati pristup određenom sadržaju. Npr. u jednoj osnovnoj školi u Kaliforniji djeca su dobila tablete, no na tim tabletima nisu uvedena nikakva ograničenja što se tiče aplikacija i sadržaja koji se na njima može gledati.

Radoznala djeca su tijekom nastave počela malo eksperimentirati sa sadržajem koji gledaju – upisivali su riječi poput "ljubljenje" na YouTubeu, a Googleovi algoritmi predložili su im i slične videozapise, od kojih su neki uključivali i "seksualno eksplicitan sadržaj". Takve videozapise koji nisu primjereni za njihovu dob gledala su i djeca od samo osam godina – naravno, ne treba niti napomenuti koliko su roditelji ostali šokirani kada su saznali što njihovi najmlađi rade na nastavi.

Jedna majka o ovom je problemu pisala u grupi za roditelje na Facebooku te je izrazila zabrinutost zbog činjenice da nitko u školi ovaj problem nije shvatio ozbiljno, a svojoj je kćeri privremeno zabranila odlazak u školu. Ona je, nakon pregledavanja povijesti korištenja školskih iPadova, rekla da su učenci pristupali hardcore pornografiji.

Nakon njenog upozorenja, škola je privremeno obustavila korištenje tableta na nastavi, a učenici će ih ponovno početi koristiti nakon što se na njih postave ograničenja i zaštita. Blokirat će se pristup Safariju i YouTubeu (bit će dostupan YouTube Kids) te će uvesti program za nadzor putem kojeg će profesori moći pratiti što učenici gledaju na ekranima.

Izvor: Cult of Mac
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju