Tajanstvena veza između Alzheimerove bolesti i raka mogla bi konačno biti razjašnjena

Revolucionarna nova studija otkriva da Alzheimerova bolest može smanjiti rizik od raka debelog crijeva mijenjanjem crijevnih bakterija, ukazujući na intrigantnu vezu između mozga i imunološkog sustava.

Branimir Vorša | 24.09.2024. / 09:52

Stanica raka, ilustracija
Stanica raka, ilustracija (Foto: Getty Images)

Nova istraživanja na miševima otkrivaju potencijalnu vezu između Alzheimerove bolesti i smanjenog rizika od raka debelog crijeva. Studija koju su proveli znanstvenici iz Prve bolnice Medicinskog sveučilišta Hebei u Kini pokazuje da su miševi koji pokazuju simptome Alzheimerove bolesti također imali nižu stopu raka debelog crijeva. Međutim, nakon što su ti miševi primili fekalne transplantacije od zdravih srodnika, njihova se stopa rizika od raka vratila na normalu.

Biološki dokaz

Kineski znanstvenici vjeruju da bi ta veza mogla biti povezana sa sastavom crijevnih bakterija. Jedna od zanimljivih bakterija u tom smislu je Prevotella, gram-negativni mikrob. Kad su miševi sa simptomima Alzheimera bili liječeni Prevotellom, njihova su crijeva proizvodila manje proupalnih imunoloških stanica, unatoč izloženosti patogenima.

Mnoga su istraživanja pokazala da su lipopolisaharidi (LPS) izvedeni iz roda Prevotella uključeni u upalne reakcije mukozne barijere, pojasnili su autori studije, koja je bojavljena u časopisu PNAS.

Prethodne studije pokazale su da mikrobiom crijeva utječe na simptome Alzheimerove bolesti. Transplantacije stolice između glodavaca, na primjer, čak su prenijele i oštećenje pamćenja. Nova otkrića dalje istražuju tu vezu, pokazujući mogući biološki mehanizam koji povezuje Alzheimerovu bolest, zdravlje crijeva i rak.

Riječ je o biološkom/eksperimentalnom dokazu koji podupire obrnuti odnos između učestalosti Alzheimerove bolesti i raka debelog crijeva, naglašavaju kineski znanstvenici.

Što znanstvenici pretpostavljaju?

Rezultati istraživanja mogu pomoći u objašnjenju zašto su nedavne retrospektivne studije na ljudima otkrile da pacijenti s Alzheimerovom bolešću imaju manju vjerojatnost da će razviti rak. Istina je i obrnuto, kod pacijenata oboljelih od raka, rizik od razvijanja Alzheimerove bolesti smanjen je za 35 posto.

Autori studije pretpostavljaju da pacijenti s Alzheimerovom bolešću mogu imati "propustljivija" crijeva, što omogućuje nusproizvodima bakterija da slobodnije cirkuliraju i utječu na imunološki sustav. Taj izmijenjeni odgovor na upalu mogao bi biti razlog zašto razvijaju manje tumora. Na kraju sugeriraju da bi crijevna upala, koju reguliraju određene crijevne bakterije, mogla biti ključ te poveznice.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti