Tajlandsko sveučilište razvilo je robota koji, zahvaljujući ultraljubičastim lampama, može brzo i lako dezinficirati prostor. Kako tvrde njegovi autori, ovaj bi robot mogao pomoći u obuzdavanju pandemije koja bijesni u toj zemlji. 

Istraživači sa Sveučilišta Chulalongkorn University ovog su robotića nazvali "Nong Fai Chai" i tvrde da može uništiti 99,99 posto koronavirusa u manje od tri minute. Iako možda ne izgleda pretjerano futuristički, jer sastoji se od vertikalnih lampi visine čovjeka, postavljenih na kotačiće pomoću kojih se kreće po prostoriji, čini se da obavlja svoj posao bez ikakvih poteškoća. 

Kako je pojasnio dr. Janeyuk Lowatcharin, robot je zamišljen kao pomoć u dezinfekciji frekventnih prostorija kao što su bolničke čekaonice i sobe za pregled, a glavni im je izazov bio stvoriti uređaj koji će moći dezinficirati prostoriju, a da u njoj ne mora biti osoba koja njime upravlja.

Koncentracija UV-C zraka koja dopire do površine važna je za dezinfekciju. Što je intenzivnije zračenje, postupak traje kraće, pojasnio je Lowatcharin.

Profesor dr. Somrat Jarulaksananan s Medicinskog fakulteta istaknuo je kako je upravo pravilna i temeljita dezinfekcija bila velik problem tijekom prvog vala koronavirusa u Tajlandu.

Prototipovi ovog robota već su poslani u različite bolnice diljem Tajlanda kako bi se dokazala njihova učinkovitost, ali i osigurala brza i jednostavna dezinfekcija bolničkih prostorija, ponajprije rađaonica i ginekologija. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju