Tajlandski znanstvenici pozivaju na oprez: I tijela umrlih, a zaraženih koronavirusom, mogu biti zarazna

Dok se ne provede iscrpnija studija i ne potvrdi ili opovrgne ovaj slučaj, svi koji dolaze u kontakt sa zaraženom osobom, tijekom njenog života, ali i nakon smrti, trebali bi biti jednako oprezni i koristiti osobnu zaštitnu opremu poput maske, rukavica, zaštitnog vizira i zaštitnog odijela.

Martina Čizmić | 14.04.2020. / 15:44

Ilustracija mrtvačnica (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Dok se epidemiolozi diljem svijeta trude identificirati otkud je točno koronavirus došao i kako se širi, iz Tajlanda dolaze zabrinjavajuće vijesti. Naime, tajalndski znanstvenici prijavili su prvi slučaj prijenosa koronavirusa - s mrtvog tijela na čovjeka.

Slučaj je objavljen u Journal of Forensic and Legal Medicine u kojem je navedeno kako je to prvi slučaj infekcije i smrti među zdravstvenim osobljem u Odjelu forenzičke medicine. Znanstvenici, Won Sriyijitalai iz RVT Medical Center u Tajlandu i Viroj Wiwanitkit s kineskog Sveučilišta Hainan u svom su pismu naveli kako se radi o forenzičaru iz Bankoka.

Problem je što znanstvenici još uvijek nemaju jedinstven stav oko toga koliko dugo koronavirus još postoji u tijelu nakon smrti. Naime, rijetkost je da se nakon nečije smrti tijekom pandemije, vrši obdukcija i proučava koliko još dugo traje prisutnost virusa u tijelu.

Vjeruju kako se forenzičar zarazio u kontaktu s preminulim koji je bio zaražen koronavirusom ili tijekom obrade bioloških uzoraka.

Službeni je stav Svjetske zdravstvene organizacije da je prijenos patogena s mrtvog tijela na živu osobu veoma rijedak jer patogeni (među kojima su i virusi poput koronavirusa) ne mogu dugo preživjeti u ljudskom tijelu nakon smrti. Ali da osobe koje redovito rade s mrtvima, moraju biti posebno oprezne zbog moguće zaraze tuberkulozom i virusnim bolestima koje se prenose krvlju. 

No, britanski Zavod za javno zdravstvo još je krajem ožujka upozorilo sve koji dolaze u kontakt s mrtvim tijelima pacijenata da "postoji rizik od infekcije kroz tjelesne tekućine i uzorke tkiva u slučajevima kad je identificirana zaraza koronavirusom".

U svakom slučaju, dok se ne provede iscrpnija studija i ne potvrdi ili opovrgne ovaj slučaj, svi koji dolaze u kontakt sa zaraženom osobom, tijekom njenog života, ali i nakon smrti, trebali bi biti jednako oprezni i koristiti osobnu zaštitnu opremu poput maske, rukavica, zaštitnog vizira i zaštitnog odijela.

Izvor: Business Insider

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti