Tajnik UN-a uputio oštro klimatsko upozorenje: "Zemlja je na autoputu prema klimatskom paklu"

Naš planet suočava se s paklenom budućnosti dok globalne temperature nekontrolirano rastu, upozorava UN.

Branimir Vorša | 22.11.2023. / 15:04

Grad pogođen ekstremnim valom vrućine, ilustracija
Grad pogođen ekstremnim valom vrućine, ilustracija (Foto: Getty Images)

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres nedavno je izdao oštro klimatsko upozorenje tvrdeći da je naš planet na putanji prema paklenom porastu temperature u tekućem stoljeću. Dok se približava klimatski summit COP28 u Dubaiju, Guterres predviđa zagrijavanje od 3 °C u usporedbi s predindustrijskim razinama, prvenstveno zbog emisija ugljika izazvanih ljudskim djelovanjem.

Ta alarmantna projekcija izaziva zabrinutost u vezi s postizanjem nepovratnih prijelomnih klimatskih točaka, kao što je topljenje ledenog pokrivača i isušivanje amazonske prašume. Klimatska služba Europske unije Copernicus otkrila je 17. studenoga da su globalne temperature dosegle rekordnih 2,07 °C iznad prosjeka između 1850. i 1900. godine, što označava prvi slučaj premašivanja predindustrijske referentne vrijednosti za 2 °C.

Vrućina, ilustracija Neslavni rekord: Globalna prosječna temperatura već je premašila gornju granicu Pariškog sporazuma

"Otrovni korijen" klimatske krize

Carlo Buontempo, direktor službe za klimatske promjene Copernicus, naglasio je alarmantnu učestalost rušenja globalnih temperaturnih rekorda. Ljeto 2023. godine na sjevernoj hemisferi već je postiglo rekordnu toplinu, zbog čega je srpanj bio najtopliji mjesec ikada zabilježen.

Unatoč relativno hladnijoj klimi u Ujedinjenom Kraljevstvu i dijelovima Europe, Brazil i druge regije južne hemisfere bore se s intenzivnim toplinskim valovima koji se pripisuju globalnom zatopljenju i prirodnim fenomenima, uključujući utjecaj El Niña na tropski istočni Pacifik.

UN-ov glavni tajnik Guterres otvoreno je označio čovječanstvo kao ovisnika o fosilnim gorivima, ''otrovni korijen'' klimatske krize. Predstavio je izbor između spašavanja svijeta i osuđivanja čovječanstva na paklenu budućnost i trenutačnu putanju okarakterizirao kao autoput do klimatskog pakla.

Visoke temperature Znanstvenici vjeruju kako će ovo biti najtoplija godina u posljednjih 125 tisuća godina

Sve veća zabrinutost

Na međunarodnoj razini napori u okviru Pariškog sporazuma imaju cilj ograničiti porast prosječne globalne temperature 2 °C, po mogućnosti i na 1,5 °C. Dr. Paulo Ceppi s Instituta Grantham, londonskog Imperial Collegea, izrazio je zabrinutost zbog tekućeg globalnog zagrijavanja, povezujući ga s nedovoljnim smanjenjem emisija stakleničkih plinova.

Očitanja temperature klimatske službe Copernicus, prikupljena s različitih platformi, naglašavaju primjetan porast globalnih prosječnih temperatura u studenom. Dok dnevni prosjeci mogu varirati, stalni porast ukazuje na buduća probijanja praga od 2 °C, posebno ako globalne emisije nastave rasti.

Emisije stakleničkih plinova, ilustracija Vrijeme nam je na izmaku: Globalno zagrijavanje možemo zaustaviti samo ako u sljedećih 11 godina ostvarimo ovo

Dok se svijet priprema za COP28 u Dubaiju od 30. studenog do 12. prosinca, čelnici će se okupiti kako bi se pozabavili klimatskim promjenama i pregovarali o mjerama usklađenima s Pariškim sporazumom. Buontempo je u međuvremenu naglasio važnost razumijevanja navedenih crnih brojki za zajedničku budućnost.

Izvor: Daily Mail
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti