Znanstvenici vjeruju kako će ovo biti najtoplija godina u posljednjih 125 tisuća godina

Unatoč tome što države postavljaju sve ambicioznije ciljeve za postupno smanjenje emisija, to se dosad nije dogodilo te su globalne emisije CO2 2022. dosegle rekordne razine.

Hina | 08.11.2023. / 10:06

Visoke temperature (Foto: Getty Images)

Ova će godina gotovo sigurno biti najtoplija u 125 tisuća godina, objavili su u srijedu znanstvenici agencije Europske unije nakon što su podaci za prošli mjesec pokazali da je to bio najtopliji listopad u tom razdoblju.

Prošli je mjesec sa znatnom razlikom oborio prijašnji rekord najtoplijeg listopada iz 2019. godine, objavila je Copernicusova služba za klimatske promjene (C3S).

Rekord je oboren za 0,4 stupnja, što je velika razlika, rekla je zamjenica direktora C3S-a Samantha Burgess, koja je anomaliju temperatura u listopadu proglasila vrlo ekstremnom.

Alpe, ilustracije Sve je toplije: Švicarski znanstvenici, u potrazi za 0 stupnjeva, uspeli se najviše do sad

Toplina je posljedica nastavka emisija stakleničkih plinova od ljudske aktivnosti u kombinaciji s povratkom meteorološkog obrasca El Niña, koji zagrijava površinske vode na istoku Tihog oceana, piše agencija Reuters.

Globalno je prosječna temperatura u listopadu bila 1.7 stupnjeva viša nego u istom mjesecu u razdoblju između 1850. i 1900. godine, koje Copernicus definira predindustrijskim.

Rekordno topao listopad znači da će 2023. sada "gotovo zasigurno" biti najtoplija godina otkad postoje mjerenja, priopćio je C3S. Prošli rekord bio je 2016., također u godini El Niña.

Copernicus ima podatke od 1940. godine.

Kad usporedimo naše podatke s IPCC-jem, onda možemo reći da je ovo najtoplija godina u posljednjih 125 tisuća, rekla je Burgess.

Podaci o ranijim razdobljima klimatskog panela Ujedinjenih naroda (IPCC) uključuje zaključke iz izvora poput pokrova leda, godova stabala i koralja.

Jedini put da je neki mjesec toliko nadišao ranije temperaturne rekorde bio je rujan 2023. godine.

Rujan nas je doista, doista iznenadio. Pa je nakon prošlog mjeseca teško zaključiti jesmo li u novom klimatskom stanju. Rekordi se sada obaraju i to me iznenađuje manje nego prije mjesec dana, kazala je znanstvenica.

Michael Mann, klimatolog sa sveučilišta u Pennsylvaniji, rekao je kako je većina El Niño godina rekordna jer dodatno globalno zatopljenje El Niña pojačava stalni rast zagrijavanja uzrokovanog ljudskim djelovanjem.

Klimatske promjene znatno povećavaju frekvenciju destruktivnih ekstrema. Ove godine to je uključivalo katastrofe poput poplava koje su odnijele tisuće života u Libiji, toplinske valove u Južnoj Americi i rekordan broj šumskih požara u Kanadi.

Vrućina, ilustracija Srušen još jedan rekord na Mediteranu: Izmjereno rekordnih 49,5 stupnjeva Celzija

Ne smijemo dopustiti da razorne poplave, požari, oluje i toplinski valovi viđeni ove godine postanu novo normalno, upozorio je Piers Forster, klimatolog sa sveučilišta u Leedsu.

Brzom redukcijom stakleničkih plinova u idućem desetljeću možemo prepoloviti stopu zagrijavanja.

Unatoč tome što države postavljaju sve ambicioznije ciljeve za postupno smanjenje emisija, to se dosad nije dogodilo. Globalne emisije CO2 dosegle su 2022. rekordne razine.  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti