Takozvana "junk food" prehrana može narušiti kvalitetu sna tako što mijenja moždanu aktivnost

Novo znanstveno istraživanje pokazalo je da prehrana bogata masnoćama i šećerom može poremetiti duboki san.

Branimir Vorša | 01.06.2023. / 14:14

Loša prehrana, ilustracija
Loša prehrana, ilustracija (Foto: Getty Images)

Prehrana bogata mastima i šećerom potencijalno može poremetiti kvalitetu sna ometanjem električne aktivnosti mozga tijekom dubokog sna, pokazalo je istraživanje koje je proveo znanstveni tim predvođen Jonathanom Cedernaesom sa Sveučilišta Uppsala u Švedskoj.

Tijekom spavanja, električna aktivnost mozga se usporava, prelazeći s visokofrekventnih beta valova na nižefrekventne delta valove. Sporovalni san, najdublji i najregenerativniji stadij sna, karakterizira visok udio delta valova, koji pomažu u obnavljanju tijela i konsolidaciji pamćenja.

Kava iz aparata Je li večernja šalica kave zaista krivac za probleme sa spavanjem? Evo što kaže novo istraživanje

Studija je uključivala 15 muškaraca prosječne dobi od 23 godine koji su nasumično odabrani da slijede dijetu s visokim udjelom masti i šećera, ili dijetu s niskim udjelom masti i šećera tijekom jednog tjedna. Njihova moždana aktivnost zabilježena je elektroencefalografijom (EEG) dok su spavali u laboratoriju. Nakon pauze, sudionici su se prebacili na suprotnu dijetu i podvrgnuli se još jednom istraživanju spavanja.

Iako su sudionici izvijestili o sličnom trajanju sna i percipiranoj kvaliteti sna na obje dijete, EEG snimke su otkrile da je prehrana bogata masnoćama i šećerom poremetila spomenuti sporovalni san. Takva prehrana smanjila je udio delta valova i povećala beta valove, što ukazuje na manje miran san. Ovaj učinak primijećen je kod 11 od 14 muškaraca za koje su prikupljeni potpuni rezultati. istraživanje je objavljeno u časopisu Obesity.

Iako točni mehanizmi nisu u potpunosti shvaćeni, Cedernaes sugerira da šećer i mast mogu aktivirati moždane putove povezane s budnošću. Stoga su potrebna daljnja znanstvena istraživanja, kako bi se razotkrili temeljni mehanizmi te kako bi se utvrdilo utvrdilo odnose li se rezultati i na žene.

Uzimanaje tablete za spavanje, ilustracija Često korištena tableta za spavanje može smanjiti nakupljanje proteina ključnih za razvoj Alzheimerove bolesti

Ometanje sporovalnog sna na ovaj način može imati dugoročne posljedice, budući da je loša prehrana općenito povezana s lošijim zdravstvenim ishodima. Cedernaes naglašava važnost održavanja zdrave prehrane, osobito kako pojedinci stare, kako bi se zaštitili od daljnjeg pada kvalitete sna, s obzirom na to da prirodni sporovalni san opada s godinama.

Izvor: New Scientist

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti