Talijanska studija pokazala: Samo jako stari i teško bolesni umiru od bolesti COVID-19 nakon cijepljenja

Među umrlima koji su bili cijepljeni najviše je bilo slučajeva srčanih problema, demencije i raka.

Hina | 20.10.2021. / 13:08

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Mala je vjerojatnost da će osobe cijepljene protiv bolesti COVID-19 umrijeti od te bolesti, osim ako nisu jako stare ili već teško bolesne prije zaraze, pokazuju rezultati studije provedene u Italiji, objavljene u srijedu.

Studija nacionalnog Zdravstvenog instituta (ISS), u sklopu redovitog izvješća ISS-a o umrlima od bolesti COVID-19, pokazuje da je prosječna dob onih koji su umrli unatoč tome što su se cijepili 85 godina. U prosjeku su imali pet postojećih bolesti.

Prosječna dob umrlih koji se nisu cijepili bila je 78, uz već četiri postojeća stanja. Među umrlima koji su bili cijepljeni najviše je bilo slučajeva srčanih problema, demencije i raka.

Slika nije dostupna Smrtonosna kombinacija: Demencija, srčane bolesti i COVID-19

Analiza provedena od 1. veljače do 5. listopada ove godine proučavala je medicinsku dokumentaciju 671 necijepljene osobe koja je umrla od bolesti COVID-19 i 171 potpuno cijepljene osobe.

U promatranom razdoblju u Italiji je bilo 38.096 žrtava bolesti COVID-19.

Među njima je bilo 33.620 necijepljenih, 2130 primilo je samo jednu dozu ili su se zarazili nedugo nakon inokulacije i prije stvaranja antitijela, a 1440 ih je bilo potpuno cijepljeno.

Italija je u listopadu ostvarila cilj potpunog cijepljenja 80 posto stanovništva starijeg od 12 godina, prag koji je vlada naznačila kao značajan stupanj sigurnosti od virusa.

Slika nije dostupna Studija upozorava: Delta varijanta koronavirusa rezultira dvostruko većim brojem hospitalizacija

Unatoč postizanju cilja, vlada je uvela obvezne COVID-19 zdravstvene propusnice za sve radnike od 15. listopada. Potez je izazvao prosvjede, povremeno i nasilne u nekoliko gradova, uključujući i glavni grad Rim.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti