Taman prije prvog povijesnog leta s površine Marsa: Perseverance "okinuo" selfie s helikopterom Ingenuity

NASA-in rover Perseverance poslao je na Zemlju i prvi selfie sebe i malog helikoptera Ingenuity s Marsa.

Branimir Vorša | 08.04.2021. / 09:50

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Rover Perseverance je na Crveni planet spektakularno sletio 18. veljače, s dronom Ingenuity pričvršćenim za njegovo podvozje. Navedeni dron-helikopter bit će prva operativna letjelica na Marsu jednom kad se vine u zrak iznad površine tog planeta i počne istraživati područje oko rovera s visine.

Testni let trebao bi se dogoditi u narednih nekoliko dana.

Slika nije dostupna Pripreme za povijesni let: NASA-in helikopter Ingenuity trebao bi poletjeti na Marsu 11. travnja

Perseverance je selfie "okinuo" 6. travnja, a na njemu su on i Ingenuity udaljeni 3,9 metara jedno od drugog.

Taj je selfie sastavljen od 62 fotografije koje je napravila roverova WATSON kamera postavljena na SHERLOC instrument, koji se nalazi na samom kraju roverove dugačke robotske ruke.

Znanstvenici su fotografije spojili u jedan veliki selfie nakon što su one s Crvenog planeta stigle na Zemlju. Složili su i kratku animaciju na kojoj Perseverance gleda malo prema kameri, malo prema Ingenuitiyju.

Slika nije dostupna Fotografija fenomena za kojeg znanstvenici tvrde da je nemoguć na Marsu? "To nije duga, to je odbljesak leće"

Osim što šalje zapanjujuće fotografije s površine Marsa, poput recimo fotografije duge (za koju u NASA-i vjeruju da je ipak samo odbljesak od leće), Perseverance će zapravo tražiti tragove prastarog života na tom planetu tijekom naredne dvije godine, koliko će trajati njegova misija.

Izvor: Digital Trends

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti