Nosiva tipkovnica koja će vam olakšati pisanje poruka

Tap nosiva tipkovnica omogućava tipkanje bilo kad i bilo gdje, bez gledanja u ekran.

Martina Čizmić | 09.02.2018. / 16:10

Tap nosiva tipkovnica (Foto: Screenshot/YouTube) (Foto: Screenshot/YouTube)

Ako često koristite pametni telefon za slanje poruka ili e-mailova, onda vam se vjerojatno dogodilo i da u brzini pritisnete krivo slovo ili broj. A nećemo ni spominjati probleme s tipkanjem na manjim ekranima.

Upravo zbog takvih se problema neki korisnici s nostalgijom prisjećaju uređaja s tipkovnicom ili posežu za olovkama koje su prilagođene za tipkanje po ekranu osjetljivom na dodir.

No, postoji i lakši, a brži način kako natipkati poruku na pametnom telefonu, tabletu, pametnom televizoru... Na bilo kojem uređaju koji ima mogućnost povezivanja putem Bluetootha.

Radi se o nosivoj tipkovnici Tap, koja izgleda poput boksera za ruku, ali nije toliko opasna. Napravljena je od mekanog, fleksibilnog tekstila s ugrađenim senzorima koji tipkanje po bilo kakvoj površini prepoznaju kao tipkanje po tipkovnici.

Tap nosiva tipkovnica (Foto: Screenshot/YouTube) (Foto: Screenshot/YouTube)

Tap je moguće koristiti na jednoj ruci, za tipkanje na pametnom telefonu ili na obje ruke za jednostavnije objeručno tipkanje, a kad ju ne koristite, jednostavno ju pospremite u kutijicu koja nije veća od kutije za naočale.

Za razliku od nekih drugih tipkovnica koje projiciraju ili prikazuju tipke tipkovnice, Tap prepoznaje položaj prstiju i tako identificira o kojem je slovu riječ.

Kako pojašnjavaju njeni autori, za savladati tipkanje pomoću Tapa dovoljno je otprilike sat vremena i korištenje TapGenius aplikacije koja će korisniku pomoći da nauči tipkati bez fizičke tipkovnice.

Kao glavnu prednost Tapa u odnosu na klasične tipkovnice, njeni autori ističu činjenicu da ju mogu koristiti i slijepi i slabovidni. Naime, kad korisnik jednom savlada Tapov način tipkanja, više mu nije potrebno gledati na ekran dok tipka.

Tap ima potencijal da postane komunikacijski standard budućnosti. Diskretniji je i točniji od diktiranja, a brži i precizniji od unosa putem gesti, uvjeren je David Schick, autor Tapa.

Tap za rad koristi punjivu bateriju koja bi prosječnom korisniku trebala omogućiti osam sati kontinuiranog tipkanja, odnosno do tjedan dana u stanju mirovanja.

Kako točno izgleda tipkanje pomoću Tapa, možete se i sami uvjeriti u videu.

Tap je trenutno moguće prednaručiti po cijeni od 129 dolara (785 kuna), a prve nosive tipkovnice svojim bi novim vlasnicima trebale stići početkom ožujka.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti