TEDxZagreb predstavio različite vizije budućnosti i ponudio ideje vrijedne širenja

TEDx u Hrvatskoj djeluje od 2010. godine kada je održan prvi TEDxZagreb događaj, a to ga čini najstarijim, najvećim i najpopularnijim TEDx događajem u Hrvatskoj.

Martina Čizmić | 23.10.2021. / 13:13

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Na nedavno održanom, jedanaestom po redu TEDxZagrebu, raspravljalo se o “Vision of the Future”. Ukupno 12 govornika je pred više od 200 posjetitelja podijelilo je svoje ideje vrijedne širenja na pozornici najvećeg TEDx događaja u Hrvatskoj.

Tema ovogodišnjeg izdanja nametnula se sama od sebe, a puna dvorana tijekom čitavog radnog dana je potvrdila da smo bili u pravu s odabirom. Naši su govornici pripremali svoje govore s mentoricama više tjedana, a neki čak i više mjeseci te su ispunili očekivanja TEDx pozornice. Spremni smo opravdati veličinu sljedećeg TEDx izdanja u 2022. godini s novim govornicima i očekivanja publike da će čuti ideje vrijedne širenja, rekli su organizatori iz Hrvatskog ureda za kreativnost i inovacije.

Među ovogodišnjim govornicima bili su sveučilišni profesor i znanstvenik Bojan Jerbić koji je uspješno objasnio mogu li roboti biti pametniji od nas, a direktorica poduzeća BioVega Jadranka Boban Pejić otkrila je koja je to hrana za budućnost. Odvjetnica i strastvena zagovarateljica umjetne inteligencije Marijana Šarolić Robić pojasnila je kako u svijetu umjetne inteligencije ima mjesta za svakoga pod jednim uvjetom, a diplomirana novinarka te konzultantica za odnose s javnošću Andrea Tintor podijelila je ideju stvaranja stvarnosti na temelju fikcije.

Od psihologinje Mirne Šmidt publika je mogla čuti više o ideji ispunjenog života u budućnosti, a neuroznanstvenik s Hrvatskog instituta za istraživanje mozga Dinko Smilović razbio je mitove o kapacitetima našeg učenja.

Korak dalje učinila je potpredsjednica Hrvatske udruge za umjetnu inteligenciju (CroAI) Hajdi Ćenan s razmišljanjem o tome što bi bio zadatak umjetne inteligencije u budućnosti, a nakon nje je o blockchainu govorio tech poduzetnik Boris Agatić.

Kraj 11. Izdanja obilježili su govori osnivača i direktora Good Game Globala Nikole Stolnika koji je publiku naveo na razmišljanje o budućnosti učenja kroz videoigre, dok je profesionalna balerina Andrea Solomun podijelila je svoju ideju kako svi mogu biti balerine. U svom govoru “Kako razumjeti pse” trenerica pasa Ana Odak otkrila je više o razumijevanju omiljenih četveronožaca, a bivši pomoćnik ministra znanosti i sadašnji izvanredni profesor FER-a te čovjek koji je doveo internet u Hrvatsku Predrag Pale pokušao je dati odgovor na pitanje tko stvara budućnost.

 

Podsjetimo, TEDx u Hrvatskoj djeluje od 2010. godine kada je održan prvi TEDxZagreb događaj, a to ga čini najstarijim, najvećim i najpopularnijim TEDx događajem u Hrvatskoj.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti