Tehnička strana novog Xboxa One

Microsoft je na dobrom putu da promjeni način kako konzumiramo sadržaj, bilo da se radi o internetu, igranju, gledanju filmova ili TV-a. Ono što se nagađalo izgleda kako će se ostvariti.

Saša Fišter sasa@zimo.co | 21.05.2013. / 20:06

Tehnička strana novog Xboxa One

Microsoft je na dobrom putu da promjeni način kako konzumiramo sadržaj, bilo da se radi o internetu, igranju, gledanju filmova ili TV-a. Ono što se nagađalo izgleda kako će se ostvariti. TV kakav danas poznajemo za godinu dana će postati samo TV kakav smo nekad gledali.

Više o samom predstavljanju Xboxa One napisao je David u postu ranije, a u ovom postu osvrnut ćemo se na detalje koji Xbox One čine to što jest.

Arhitektura uređaja sastoji se od tri različita operativna sistema, od čega je prvi Xbox OS, drugi je kernel Windowsa, a treći spaja oba operativna sistema koji omogućuje instantno prebacivanje između sučelja i naravno mogućnost korištenja multitaskinga.

Što se tiče elektronike, uređaj pogoni 5 milijardi tranzistora i 8GB RAM memorije. Kao što se moglo očekivati Xbox One dolazi s USB 3.0, Wi-Fi Direct, Blu-Ray, te HDMI in/out.

[gallery id=12]

Senzor koji se nalazi na Xbox One je najbolje što je Microsoft predstavio zadnje vrijeme i koji je potpuno redizajniran. Upravljanje govorom još je na višoj razini i prema riječima Microsofta još više razumije što pričate, a odlična stvar je što je personaliziran za svaku osobu posebno. Kamera je širokokutna rezolucije 1080p i može detektirati rotacije vaših šaka ili ramena, a prilikom vježbanja Xbox One može prepoznati vaše otkucaje srca, što je vidljivo u galeriji iznad.

Što se tiče samog kontrolera, on dolazi s 40 novih mogućnosti, novom ergonomijom, 'directional pad-om'.

Koliko je Microsoft napredovao sa svojim Xboxom govori podataka da su s 500 servera stigli na 15.000, a ove godine taj broj će narasti na čak 300.000. Velik broj servera je potreban kako bi se pohranili svi podaci uključujući igre, glazbu, filmove i sve što pohranjujete na cloud.

Microsoft kaže kako će Xbox One krenuti u prodaju do kraja godine, no cijena za sada nije poznata.

Pokrenuli smo raspravu na FORUMU. Priključite se.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti