Tehnorevolucija: Roboti dobili umjetne mišiće

Znanstvenici rade na stvaranju nove generacije robota.

Monika Nožić Monika Nožinić | 13.01.2018. / 10:11

Umjetni mišić (Foto: Colorado University) (Foto: Colorado University)

Grupa znanstvenika sa Sveučilišta Boulder u Coloradu uspjela je proizvesti izdržljive, fleksibilne i snažne umjetne mišiće. Riječ je o HASEL (engl. hydraulically amplified self-healing electrostatic), tehnologiji koja sama stvara pokret i ima potencijal za samoozdravljenje.

Glavni izazov područja poznatijeg kao "meka robotika" jest nedostatak aktuatora ili "umjetnih mišića" koji mogu replicirati izvedbu stvarnih stvari, a nova tehnologija HASEL robotima će omogućiti fleksibilne umjetne mišiće nalik ljudskima.

Nova tehnologija mogla bi stvoriti put ka stvaranju fleksibilnijih robota koji bi mogli poboljšati kvalitetu ljudskog života, istaknuo je u priopćenju dekan fakulteta.

Mišić se sastoji od vrećice ispunjene biljnim uljem, koja je spojena na elektrode. Strujni udar koji proizvode elektrode utječe na pomicanje tekućine i mijenjanje oblika vrećice, stvarajući "kontrakcije" nalik onima koje proizvode mišići.

Novi izum omogućuje podizanje delikatnih stvari, poput malina i sirovih jaja, ali i dizanje teških predmeta, stezanje i opuštanje robotskih "mišića", izuzetno brzo kretanje i stvaranje umjetnih bicepsa.

Znanstvenici se nadaju da će omogućiti proizvodnju naprednijeg tipa prostetičkih udova. Ovo istraživanje objavljeno je u znanstvenim časopisima Science i Science Robotics.

Pogledajte videozapis:

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti