Tehnologija bi mogla omogućiti četverodnevni radni tjedan!

Tehnologija, robotika, AI i automatizacija mogli bi povećati učinkovitost ljudi jer bi posao za koji im sad treba pet dana mogli odraditi u samo četiri dana.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 17.10.2018. / 10:26

Karijera, ilustracija (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Ako radite nekih od uredskih poslova, radite u restoranu ili za život zarađujete kao vozač taksija ili kamiona, trebali biste se zabrinuti što će biti s vašim radnim mjestom za pet do deset godina. Iako nam se trenutno čini kako su autonomni automobili i kamioni kojima će upravljati računala i dalje daleka budućnost te iako vjerujemo da niti jedan robot/softver ne može zamijeniti konobara od "krvi i mesa" činjenica je da je napredak na poljima umjetne inteligencije, strojnog učenja, automatizacije itd. tako velik, možemo reći i nezaustavljiv, da su ovakvi scenariji robota koji će zamijeniti ljude zaista realni.

Dio znanstvenika tvrdi da će nam roboti i AI u biti olakšati život jer će oni preuzeti dio manje zanimljivih poslova, dok će ljudima otvoriti brojne nove mogućnosti zanimljivih i kreativnih poslova.

No, kako je pokazalo istraživanje organizacije iz Velike Britanije Social Market Foundation (SMF), roboti i umjetna inteligencija uvelike bi mogli pomoći ljudima i omogućiti im kvalitetniji i manje stresan život, ali ne tako što će preuzeti dio poslova, već tako što će nam povećati učinkovitost postojećih poslova.

Ako bi zaposlenici iskoristili tehnologiju za veću učinkovitost, oni bi u kraće vrijeme ostvarili mnogo bolje rezultate od trenutačnih, čime bi se otvorila mogućnost četverodnevnog radnog tjedna. Loša učinkovitost i radno vrijeme velik su problem u Velikoj Britaniji te prosječni zaposlenik u toj zemlji na poslu provede 42 sata tjedno, no njegova je učinkovitost 16 posto niža u odnosu na vodeće svjetske ekonomije.

Ne treba ni napominjati koliko bi ljudima značio još jedan slobodan dan u tjednu – vrijeme bi mogli provesti s djecom, bavljenjem sportom, hobijima, dodatnom edukacijom i slično te bi bili puno sretniji.

Ipak, koliko god ova ideja zvuči odlično, jasno je da je riječ o nekoj vrsti utopije jer ako poslodavac može ostvariti veću učinkovitost, većina njih neće ljudima dati slobodni dan, već će tu učinkovitost iskoristiti za povećanje proizvodnje, odnosno prihoda (što bi moglo dovesti do povećanja plaća zaposlenicima). Također, ovo bi moglo dovesti i do otkaza jer ako je potrebno manje rada za istu vrstu posla, dio poslodavaca mogao bi zaposlenicima dati otkaze i taj dio zarade staviti sebi u džep.

Glavna tajnica britanskog Kongresa sindikata Frances O`Grady podržava ideju o četverodnevnom radnom tjednu te je nedavno kritizirala Jeffa Bezosa, najbogatijeg čovjeka na svijetu, koji vodi kompaniju čija je vrijednost nedavno premašila bilijun dolara, jer njegovi radnici na poslu kolabiraju od iscrpljenosti, dok se on na njihov račun bogati.

Izvor: Daily Mail

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti