Tehnologija između straha i mogućnosti: "Umjetna inteligencija nije čarobna moć. Ona je samo nevjerojatan akcelerator"

Chat GPT je sve popularniji servis umjetne inteligencije, ali zbog nedostatka regulacije u Europskoj uniji sve je više onih koji mu se protive. Italija je njegovo korištenje zabranila, a pitanje je dana kada će ostale države članice krenuti u bitku za privatnost, prije svega, maloljetnih korisnika. Detalje donosi reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Kopčić.

DNEVNIK.hr | 13.04.2023. / 22:35

Galerija

Umjetna inteligencija u napadu na privatnost korisnika - tako je talijanska Agencija za zaštitu osobnih podataka okarakterizirala servis Chat GPT pa ga privremeno zabranila u cijeloj zemlji. No, struka tvrdi, tako se problem neće riješiti.

Moramo biti svjesni da i stavljanje povjerljivih podataka, stavljanje intimnih podataka, potencijalno može biti problem. To je ono što agencija prije svega trenutno želi saznati - na koji način pozadinski procesi rade i što se događa s osobnim podacima, objašnjava stručnjak za kibernetički sigurnost Alen Delić.

Što Chat GPT misli o zabrani u Italiji pitanje je na koje je odgovorio riječima da nema osobna mišljenja i emocije, ali i podsjetio da ovo nije prva zabrana jednog takvog servisa.

Sundar Pichai Šef Googlea potvrdio radikalnu promjenu u načinu na koji ćemo u budućnosti pretraživati internet

Organizacija je ipak dobila novu šansu za dostupnost u Italiji, ali uz nekoliko uvjeta – Chat GPT mora provjeriti dob korisnika, objasniti kako i zašto koristi njihove podatke, tražiti privolu i dati im mogućnost ispravka ili brisanja podataka.

Novim pravilima suspenzija bi mogla biti ukinuta, ali organizacija i dalje nema ured u Europskoj uniji što znači da svaka članica može pokrenuti istragu zbog mogućeg kršenja GDPR-a. Izgledno je da to neće biti Hrvatska.

U ovom trenutku Chat GPT je slobodno dostupan svima i nemamo informaciju da je netko u Hrvatskoj zabranio korištenje ove internetske platforme, kazali su iz Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva u Hrvatskoj.

Kibernetička sigurnost, ilustracija I Europol upozorava na opasnosti koje prijete zbog umjetne inteligencije: Ova tri područja treba posebno držati na oku

No, nakon Italije, europske zemlje sve su svjesnije važnosti umjetne inteligencije. Ne treba je, kažu, ignorirati, već u nju ulagati.

Umjetna inteligencija nije čarobna moć. Ona je samo nevjerojatan akcelerator, nevjerojatan pojačivač. Ona koristi informacije koje ima i ako samo dio svijeta digitalizira svoje informacije, tada će umjetna inteligencija gledati u te dijelove svijeta, kazao je Andreas Schleicher iz OECD-a.

A natjecanje čovjeka i umjetne inteligencije bit će sve napetije.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti