Na Mediteranu raste broj ovih morskih životinja, ali postoji jedan veliki problem: "Dolazi do promjene u strukturi"

Na Mediteranu raste broj glavatih želvi. Stručnjaci kažu da im pogoduje zagrijavanje morske vode. No, s globalnim zatopljenjem stižu neki novi problemi.

DNEVNIK.hr | 12.04.2023. / 22:31

Galerija

Sve je veći broj glavatih želvi u Mediteranu. I sve ih se veći broj gnijezdi i polaže jaja na plažama zapadnog Sredozemlja. Razlog? Najbolji kandidat je - globalno zatopljenje, kažu španjolski znanstvenici koji su istraživali baš taj fenomen.

U doba gniježđenja kornjače bi se vratile na svoje plaže, ali sada morski uvjeti i temperatura mora dovoljno su dobri za sazrijevanje jaja unutar kornjače, pojasnio je Jesus Tomas, sa sveučilišta u Valenciji.

Temperatura Mediterana, ističu, u posljednjih 25 godina porasla je između jednog i dva stupnja. A njihova gnjezdilišta u Sredozemlju bile su plaže u Grčkoj, Turskoj i na Cipru. Posljednjih nekoliko godina drastičan je porast gnijezda puno sjevernije.

Naši partneri pronašli su gnijezdo glavate želve na sjeveru Jadranskog mora na talijanskoj strani, ne slovenskoj ili hrvatskoj. To je najsjevernije gnijezdo ikad zabilježeno za ovu vrstu, kazao je Tomas.

Kornjača Najstarija kornjača na svijetu napunila 190 godina

Uskoro će doplivati i novi problem, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Lina Dollar. Jer spol kornjače određuje - temperatura samog gnijezda.

Kada imamo temperaturu veću od 29 stupnjeva rađaju se samo ženke pa dolazi do promjene u strukturi, kazala je biologinja u pulskom akvarijumu Tamara Sović.

Gužva u Mediteranu - gužva i u pulskoj bolnici za glavate želve. Posljednja bura u njihove bazene intenzivne njege smjestila je tri nova pothlađena bolesnika.

Imamo osam kornjača, što nam je u zadnje vrijeme i rekord. Šest kornjača je super, za dvije čekamo da postanu malo bolje, kazala je veterinarka u pulskom akvarijumu Simona Matas.

Prva ekipa oporavljenih, u more kreće sredinom lipnja.

 

Više o glavatim želvama pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti