Kristijanu je tek 16 godina, a njegovi pronalasci iznenađuju mnoge: "To mi je bilo wow - otkrio sam nešto novo. Bio sam zbunjen, ali i sretan"

Morske dubine su mu strast odmalena. Tek mu je 16 godina, a njegovi arheološki pronalasci iznenadili su mnoge. Kristijan Gligora odveo je ekipu Dnevnika Nove TV u neistražene dubine Jadrana.

DNEVNIK.hr | 10.04.2023. / 21:54

Galerija

Antička riva, antički brodolom, lokalitet iz kasnog brončanog doba, star tri tisuće godina. Sve to otkrio je Kristijan Gligora. Tek mu je 16 godina. Do prvog arheološkog nalaza došao je s četrnaest.

Osjećao sam se začuđeno. To mi je bilo wow - otkrio sam nešto novo. Bio sam zbunjen, ali i sretan, prisjetio se Gligora. Na putu je i priznanje četvrtog pronalaska. Bez mora - ne može. Njegova otkrića službeno su priznata, a sve iznenađuju Kristijanovi uspjesi i godine.

To je jedan neobičan slučaj da se tako mlada osoba zainteresira i da ga to veseli i da radi u korist arheologije tako rano. Puno tih malih otkrića kad stavimo na arheološku kartu onda dobivamo neku sliku mora koju do tada nismo poznavali, pojasnila je Irena Rossi s Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru.

Uz pomoć takvih otkrića bolje se razumije povijest. Kristijan roni na dah - najdublje je išao 10 metara. 18 metara rekord mu je u ronjenju na bocu. U svemu mu pomaže i Vedran kojeg su otkrića, također, iznenadila, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Lara Švigir.

Mislim da je stvar jako puno volje. Šansa je mala, ali ovo naše more je još uvijek veliko i neistraženo, kazao je instruktor ronjenja Vedran Dorušić.

Slikovito je objasnio kako na dnu mora prepoznaš nešto neuobičajeno. Naučiš gledati, to je recimo kao kad berete gljive. Netko tko je prvi put u šumi neće naći, a netko tko se stalno bavi s tim jednostavno počne vidjeti. Dok dođete do prvog nalaza je jako teško, objasnio je Dorušić.

Strast prema moru i podmorju Kristijan, koji svaki dan ustaje u pola šest, naslijedio je od oca. On je sa mnom non-stop u moru, pogotovo ljeti. Jako sam ponosan na njega. Voli more, tu smo jako slični. Prvo mora biti disciplina kako u brodu, tako i na moru i tako je počela njegova radoznalost, rekao je Kristijanov otac Željan Gligora.

More: Izvor energije - 1 Zelenije poslovanje: Do smanjenja troškova korištenjem energije - mora

Ronjenje je ekstremni sport pa je šesnaestogodišnjak podijelio i nekoliko savjeta kojih se uvijek drži. Prvo roniti oprezno. Ako se ne osjećate dobro - nikad u more. Trebate naučiti izjednačiti tlak što je zapravo vrlo jednostavno: samo stavite ruku na nos i pušete. Ali nikad forsirati, objasnio je Gligora

Proizvodnja tekućeg vodika Nizozemska gradi postrojenje za zeleni vodik na moru

Iako mu je arheologija zanimljiva, planovi za budućnost su malo drugačiji. Ipak - povezani s ronjenjem. Zaštititi more, zaštititi faunu, različite ribe. Ekologija nam je najbitnija da sačuvamo naše more, smatra Gligora.

Od Kristijana očekujem da provede svoje djetinjstvo normalno, rekao je Kristijanov otac. Normalno bi trebalo biti i da se more čuva. Kristijana posebno ljuti smeće na koje nailazi, pa sljedeće što planira napraviti je - organizirano čišćenje našeg mora. A tko zna na što će sve još naići.

 

Više o Kristijanu Gligori pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti