Nizozemska gradi postrojenje za zeleni vodik na moru

Nizozemska vlada u ponedjeljak je priopćila da namjerava izgraditi veliko proizvodno postrojenje za pretvaranje energije vjetra u vodik u Sjevernom moru.

Hina | 20.03.2023. / 13:34

Proizvodnja tekućeg vodika
Proizvodnja tekućeg vodika (Foto: Afp)

Postrojenje će imati kapacitet za proizvodnju 500 megavata (MW) zelenog vodika godišnje, a očekuje se da će postati operativno 2031. godine.

Riječ je o prvom projektu u kojemu će Nizozemska proizvoditi vodik na moru u velikim količinama. Nizozemska vlada ima za cilj izgraditi kapacitet za proizvodnju četiri gigavata (GW) vodika iz obnovljivih izvora energije u postrojenjima na kopnu do 2030. godine.

Kristijan Tičak Je li Hrvatska spremna za gorivo budućnosti? ''Sufinancirani ste za nešto što ne možete zapravo koristiti''

Vodik, energetska budućnost: Ilustracija - 3 Stiže energent budućnosti: Pokretat će kamione, autobuse, automobile, pa i bicikle

Novo postrojenje vodika bit će povezano s pučinskom vjetroelektranom na obali sjeverne pokrajine Groningen, gdje bi se vodik mogao transportirati na kopno korištenjem postojećeg plinovoda za prirodni plin. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti