Je li Hrvatska spremna za gorivo budućnosti? ''Sufinancirani ste za nešto što ne možete zapravo koristiti''

Europska unija želi ubrzati prelazak na čiste i obnovljive izvore energije te smanjiti ovisnost o ruskim energentima. Je li Hrvatska spremna za gorivo budućnosti, provjerila je reporterka Dnevnika Nove TV Anja Perković.

DNEVNIK.hr | 17.03.2023. / 20:55

Galerija

Važnu ulogu u prelasku EU-a na čiste i obnovljive izvore energije te smanjivanju ovisnosti o ruskim energentima trebao bi imati tzv. zeleni vodik kao zamjena za fosilna goriva.

Europska komisija stoga se odlučila za ulaganja putem Europske banke vodika. Do 2030. godine cilj je proizvesti 10 milijuna litara vodika, a isto toliko i uvesti.

Automobili na vodik već postoje, istaknuo je Kristijan Tićak iz magazina Auto motor i sport u razgovoru s reporterkom Dnevnika Nove TV Anjom Perković, ali i upozorio: Zanimljivo je da subvencioniranjem Fonda za energetsku učinkovitost bila pokrivena i kupnja vozila na vodik, a ne možete ih nigdje natočiti da biste ih vozili. Dakle, sufinancirani ste za nešto što ne možete zapravo koristiti.

Punionice još nemamo spremne i na tome bi trebalo hitno poraditi, upozorio je Tićak i dodao da je vodik svuda oko nas: Skupo ga je proizvesti, ali traži vrlo malo prostora i ne treba mu duga pauza za punjenje te bi infrastrukturu bilo vrlo jednostavno postaviti.

Vodik, energetska budućnost: Ilustracija - 3 Stiže energent budućnosti: Pokretat će kamione, autobuse, automobile, pa i bicikle

Proizvodnja tekućeg vodika Velik korak naprijed: Osmišljen stroj koji proizvodi vodik izravno iz vlage u zraku

Međutim, vodik je izvrsna i realnija alternativa struji, istaknuo je Tićak, a koje sve prednosti ima i kako bi se moglo prilagoditi i starija vozila, pogledajte u videu. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr. 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti