Zelenije poslovanje: Do smanjenja troškova korištenjem energije - mora

More kao izvor energije. Zvuči odlično. Nadohvat nam je ruke, a sada osim uživanja nosi i uštede. Radnici u Riječkom brodogradilištu Viktor Lenac grijat će se i hladiti baš na njega. I nisu jedini koji su tu prirodnu ljepotu okrenuli u svoju korist. Više o svemu doznaje reporterka Dnevnika Nove TV Katarina Jusić Mezga.

DNEVNIK.hr | 16.02.2023. / 22:06

Galerija

Iz dubine mora do četiri zgrade brodogradilišta. Radionica u Rijeci od iduće godine grijat će se i hladiti energijom iz mora.

Dosad smo se kuhali na 35 stupnjeva, bit će bolje u svakom slučaju i za tehnološke procese, a i koristit ćemo prirodnu energiju, tvrdi rukovoditelj stolarije i izolacije Damir Milošević.

Cijev će biti smještena u kutu, ići će sedam metara u dubinu i tako morsku vodu dopremati u dizalicu topline.

Dizalica topline će oduzimati temperaturu mora oko 4 stupnja i vraćati ostatak natrag u more, objašnjava voditelj projekta Zdenko Vidmar.

Cilj je dodatno se okrenuti zelenijem poslovanju i uštedjeti. Na računima za struju oko 300 tisuća kuna. No, kazali su nam iz brodogradilišta, smanjit će i emisije CO2 za oko 36 tona godišnje.

Projekt je vrijedan više od 480 tisuća eura. Financirat će ga Island, Liechtenstein i Norveška uz nacionalno sufinanciranje. A more je idealno zbog svoje temperature.

Kod morske vode čija je akumulacija topline od ljeta ostaje i preko zime, moguće je osigurati dosta povoljne temperature, a time dizalica topline troši manje energije, govori Branimir Pavković sa riječkog Tehničkog fakulteta.

Pa je svoj položaj iskoristila i rovinjska bolnica. Zimi na grijanje troše oko milijun kuna na mjesec. Toplina iz mora od iduće zime nosi uštedu.

Godišnje uštede na energentu iznosit će nekakvih 40 tisuća eura s ovim cijenama energije. Očekujemo isto tako i smanjenje emisije CO2 od otprilike 520 tona, zaključio je Dalibor Jovanović iz Istarske regionalne energetske agencije.

I pritom, kažu stručnjaci, nikakve opasnosti za ekosustav mora – nema.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti