Dok ih Parižani žele zabraniti, 15.000 Hrvata u njima uživa: "Stvaraju manje izravnih i neizravnih problema"

Parižani od rujna žele zabraniti najam romobila za vožnju gradom. Tvrde kako im neoprezni i bahati vozači ugrožavaju sigurnost u prometu bez obzira voze li se ili šeću francuskom prijestolnicom. Ekipa Dnevnika Nove TV provjerila kako je kod nas.

DNEVNIK.hr | 04.04.2023. / 22:17

Galerija

Francuska prijestolnica rekla je - ne izajmljivanju električnih romobila. Hrvate, čini se, oni dobro služe. Elektični romobili mogu se iznajmiti u više od šest gradova u Hrvatskoj. Hrvati izgleda električne ljubimce više vole imati u svojim garažama.

Kupila sam ga zato što mi se ne da pedalirati, a i brži je od tramvaja. Ovisi gdje se ide, kazala je Dunja. Praktičnost i ušteda vremena glavna su motivacija još oko 15.000 vlasnika električnih romobila.

Usporedba s javnim prijevozom - sat i pol javnim prijevozom, pola sata električnim romobilom. Mjesečan iznos za struju se vrti oko 5-6 eura
Treba ih znati koristiti odgovorno. Hrvatska je novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama donijela prošle godine. Prema njemu, među ostalim vozači romobila trebaju koristiti zaštitne kacige i ne smiju koristiti slušalice na oba uha
, pojasnio je predsjednik udruge električnih romobila Huver Goran Petković.

Od stupanja zakona na snagu do kraja ožujka ove godine policija je zabilježila 1500 prekšaja. Prekršaji su se najčešće odnosili na nenošenje kacige, na upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola i na upravljanje vozilom po kolniku dok postoji biciklisička staza, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Sara Tomašković.

Slika nije dostupna Iznimno popularni, ali predstavljaju sigurnosni problem: Hoće li Pariz zabraniti najam električnih romobila?

Nama je glavni problem motorizirani promet koji izaziva znatno više pogibelji i opasnosti u vožnji. Oni koji ne voze motocikl i automobil, nego romobil, svakako stvaraju manje izravnih i neizravnih problema u cestovnom prometu, istaknuo je prometni stručnjak Željko Marušić.

Po sudu prometnog stručnjaka za korištenje električnog romobila, za sada čini se, više je pozitivnih nego negativnih strana.

 

Više o električnim romobilima pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti