Tehnologija koja će obilježiti Zimske olimpijske igre

Ove Zimske olimpijske igre mogle bi ući u povijest kao jedne od najhladnijih, pa ne iznenađuje što su neki proizvođači sportske opreme odlučili iskoristiti tehnologiju kako bi zagrijali sportaše.

Martina Čizmić | 09.02.2018. / 11:02

Tehnologija na ZOI-ju (Foto: Screenshot/YouTube) (Foto: Screenshot/YouTube)

Olimpijske igre, bile one zimske ili ljetne, svaki put okupe tisuće sportaša, trenera, pratećeg osoblja, ali i milijune gledatelja.

Tijekom ta dva ili tri tjedna, gotovo sve oči svijeta uperene su u jedan grad na planetu koji se želi pokazati u najboljem svjetlu. Upravo tu pozornost žele iskoristiti i brojne tehnološke tvrtke koje Olimpijske igre doživljavaju kao izvrsnu platformu za predstavljanje svoje najnovije tehnologije.

Ovogodišnje Zimske olimpijske igre održavaju se u Južnoj Koreji, zemlji iz koje dolazi jedan od najjačih svjetskih proizvođača pametnih telefona - Samsung, stoga ne bi trebalo iznenaditi da je upravo ta tvrtka odlučila svim olimpijcima (i paraolimpijcima) pokloniti posebno izdanje svojih pametnih telefon. Tako su i hrvatski sportaši uoči otvorenja Igara u ruke dobili svoje primjerke.

Bob-reprezentacija (Foto: Samsung) (Foto: Samsung)

Osim sportaša koji će iz prve ruke isprobati novu tehnologiju, u njezine će se mogućnosti moći uvjeriti i gledatelji kod kuće.

Tako će Intel, zahvaljujući kamerama koje imaju mogućnost snimati 360 i 180 stupnjeva, pokrivati 18 događaja uživo i gledateljima diljem svijeta dati potpuno drugačiji pogled na Olimpijske igre. Stvorit će kombinaciju prijenosa uživo u virtualnoj stvarnosti i videosadržaja koji će se moći gledati na zahtjev.

Uz snimanje natjecanja, Intel je dogovorio i partnerstvo s južno korejskom tvrtkom KT Corporation kako bi, tijekom trajanja igara, cijeli Olimpijski park bio pokriven 5G mrežom. Iz Intela uvjeravaju kako će svi posjetitelji Olimpijskog parka moći iskusiti djelić budućnosti koristeći se upravo 5G mrežom.

Podršku je pružio i najveći azijski internetski trgovac Alibaba, koji je službeni pružatelj usluga u oblaku za Međunarodni olimpijski odbor. Tako će svi podaci tijekom Olimpijskih igara - od podataka o sudionicima OI-ja, preko rezultata pa do podataka o posjetiteljima biti pohranjeni u Alibabinu oblaku.

Velika količina tehnologije i sportaši i posjetitelji iz cijelog svijeta, pravi su sigurnosni izazov za organizatore ZOI-ja. Stoga ne iznenađuje što će se i za osiguravanje ZOI-ja okrenuti tehnologiji. Uz dronove koji će kontrolirati sve iz zraka u komnbinaciji s taktičkim zrakoplovom, cijeli će olimpijski kompleks biti pokriven s više od 900 nadzornih kamera. A za sigurnost na zemlji brinut će se posebna vozila opremljena rendgenima koja će pretraživati vozila i posjetitelje.

Ove Zimske olimpijske igre mogle bi ući u povijest kao jedne od najhladnijih, pa ne iznenađuje što su neki proizvođači sportske opreme odlučili iskoristiti tehnologiju kako bi zagrijali sportaše.

Američke reprezentacije tako će imati grijane jakne, koje bi, ako se temperature dovoljno spuste, mogle postati veoma tražena roba.

S druge strane, nizozemski brzoklizači koristit će tehnologiju ugrađenu u Samsung SmartSuit (pametnom odjelu) kako bi poboljšali svoju tehniku i brzinu tijekom treninga. Odijelo prati položaj klizača i vibrira kako bi ga natjeralo da ispravi držanje, a svi se podaci šalju u aplikaciju kako bi ih treneri mogli analizirati u stvarnom vremenu.

I na kraju, kakve bi to bile olimpijske igre u Južnoj Koreji bez robota. Ne, neće se natjecati, već će biti u službi svih posjetitelja, i to kao čistači i informatori odnosno prevoditelji.

Uz toliko tehnologije koja je najavljena, a i onu koja će tek biti predstavljena tijekom ZOI-ja, možemo bez problema ove Zimske olimpijske igre nazvati i tehnološki najnaprednijima.

Nadamo se samo da će i hrvatski predstavnici moći iskoristiti prednosti tehnologije i ostvariti najbolje rezultate dosad.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti