Tehnologija nas drži budnima po noći, ali može li nam pomoći da zaspimo?

Pametni telefoni već imaju ugrađen sustav za "dobrobit" koji kontrolira koliko vremena korisnik provodi na telefonu, ali i sustavno smanjenje svjetlosti u noćnim satima kako bi lakše zaspali.

Martina Čizmić | 27.08.2019. / 09:49

Opuštanje uz Inter-Dream (Foto: RMIT)

Ovisnost o pametnim telefonima i računalima odražava se ne samo na naš svakodnevni život, već i na naš noćni odmor. Već je dobro poznat utjecaj "plavog svjetla" s ekrana na mozak i koliko ono može poremetiti san. Stoga su se i velike tehnološke tvrtke posvetile tome da ublaže negativne utjecaje tehnologije na ljudski san i zdravlje.

Pametni telefoni već imaju ugrađen sustav za "dobrobit" koji kontrolira koliko vremena korisnik provodi na telefonu, ali i sustavno smanjenje svjetlosti u noćnim satima kako bi lakše zaspali.

No, istraživači s Royal Melbourne Institute of Technology krenuli su u nešto drugačijem smjeru. Oni su odlučili iskoristiti tehnologiju kako bi pomogli ljudima da lakše zaspu.

Razvili su uređaj Inter-Dream, svojevrsne naočale za virtualnu stvarnost, koje kombiniraju ambijentalnu glazbu i zanimljive vizualne podražaje kojima se upravlja moždanim valovima putem EEG-a.

Inter-Dream dodjeljuje različite boje različitim moždanim valovima, a kako se oni mijenjaju, mijanjuje se i boje. To rezultira prilično apstraktnim slikama koje je najbolje opisati kao boje koje se prelijevaju iz jedne u drugu i mijenjaju svoje oblike i uzorke.

Istraživači su uvjereni da se ljudi, koji imaju aktivniji mozak, teže mogu opustiti i zaspati, a nadaju se da će ih Inter-Dream dovoljno smiriti i opustiti da mirno utonu u san. No, ne samo da će im pomoći, već će ih naučiti i kako da smire svoje misli i reguliraju svoju mentalnu aktivnost.

Ispitanici koji su sudjelovali u testiranju Inter-Dreama kao najpozitivnija iskustva opisivali su smanjenje negativnih emocija i osjećaja straha te povećanje pozitivnih emocija i osjećaja mirnoće.

Iako je već dobro poznato da meditacija može pomoći u opuštanju i odmoru, nekima će u ovom brzom modernom životu biti lakše staviti VR naočale i uroniti u Inter-Dream nego provesti sat vremena u meditaciji. Pogotovo ako je krajnji rezultat, dobar odmor i miran san, jednak.

Izvor: RMIT

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti