"Tehnologija ne poznaje granice i ne smije postati mač s dvije oštrice"

Niti jedna država članica ne bi trebala koristiti umjetnu inteligenciju za cenzuru, ograničavanje i represiju nad ljudima, čulo se u UN-u.

Hina | 19.07.2023. / 08:25

Umjetna inteligencija, ilustracija (Foto: Getty Images)

Vijeće sigurnosti UN-a održalo je u utorak prvu sjednicu o umjetnoj inteligenciji (AI), nakon što je Velika Britanija pozvala na međunarodni dijalog o njezinu utjecaju na globalni mir i sigurnost.

Kineski predstavnik poručio je na sjednici da tehnologija ne smije postati "mač s dvije oštrice", dok su američki dužnosnici upozorili na mogućnost korištenja umjetne inteligencije kao sredstva cenzure i represije.

Umjetna inteligencija Koliko smo zaista udaljeni od digitalne superinteligencije? Evo što kaže Musk

Britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly, koji je predsjedao sastankom s obzirom da Britanija predsjeda u srpnju Vijećem sigurnosti UN-a, rekao je da će umjetna inteligencija "iz temelja promijeniti svaki aspekt ljudskog života", prenosi Reuters.

Hitno moramo oblikovati globalno upravljanje AI-em jer umjetna inteligencija ne poznaje granice, poručio je Cleverly nakon što je rekao da AI može pomoći u rješavanju klimatskih promjena i potaknuti gospodarstva. No također je upozorio da ta tehnologija potiče dezinformacije i da bi mogla pomoći državnim i nedržavnim akterima u potrazi za oružjem.

Petnaestočlanom Vijeću sigurnosti obratili su se i glavni tajnik UN-a Antonio Guterres, suosnivač AI startupa "Anthropic" Jack Clark, kao i profesor Zeng Ji iz kinesko-britanskog istraživačkog centra za AI etiku i upravljanje.

Terminator robot Hoće li se ostvariti scenariji katastrofe u kojima AI preuzima kontrolu nad čovječanstvom?

Guterres je ocijenio da i vojna i civilna upotreba umjetne inteligencije može imati ozbiljne posljedice za globalni mir i sigurnost.

Podržao je prijedloge pojedinih zemalja da se unutar UN-a formira novo tijelo koje bi se bavilo upravljanjem umjetnom inteligencijom.

Kineski veleposlanik pri UN-u Zhang Jun opisao je umjetnu inteligenciju kao "mač s dvije oštrice", dodajući da Peking smatra da bi UN trebao igrati središnju ulogu u koordinaciji umjetne inteligencije i uspostavi načela upravljanja tehnologijom.

Zamjenik američkog veleposlanika pri UN-u Jeffrey DeLaurentis također je istaknuo potrebu zajedničkog pristupa AI-u i drugim naprednim tehnologijama u razvoju kako bi se spriječili rizici za ljudska prava koji prijete potkopavanju mira i sigurnosti.

Niti jedna država članica ne bi trebala koristiti umjetnu inteligenciju za cenzuru, ograničavanje i represiju nad ljudima, rekao je DeLaurentis.

Čovjek i umjetna inteligencija, ilustracija EU želi prvi regulirati umjetnu inteligenciju: Konkretna pravila već do kraja ove godine?

Rusija je pak postavila pitanje treba li vijeće, koje je zaduženo za održavanje međunarodnog mira i sigurnosti, raspravljati o umjetnoj inteligenciji.

O tom je pitanju potrebna stručna rasprava koja može potrajati godinama i ta se rasprava već vodi na specijaliziranim platformama, rekao je zamjenik ruskog veleposlanika pri UN-u Dmitrij Poljanskij.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti