Koliko smo zaista udaljeni od digitalne superinteligencije? Evo što kaže Musk

Digitalna superinteligencija, prema Musku, bit će pametnija od bilo koje osobe na svijetu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 18.07.2023. / 11:36

Umjetna inteligencija (Foto: Getty Images)

Elon Musk prošli tjedan najavio je pokretanje kompanije fokusirane na umjetnu inteligenciju xAI. S obzirom na to da je AI danas glavna tema razgovora u tehnološkoj industriji i njen bi utjecaj mogao biti iznimno velik i dugoročan, jasno je kako niti Musk ne želi propustiti priliku da na tom tržištu uzme svoj dio kolača.

Terminator robot Hoće li se ostvariti scenariji katastrofe u kojima AI preuzima kontrolu nad čovječanstvom?

Nakon što je najavio svoju AI tvrtku, Musk je putem Twitter Spacesa razgovarao s američkim političarima Mikeom Gallagherom i Room Khannom o umjetnoj inteligenciji i budućnosti koju nam AI donosi. O tome hoće li nam umjetna inteligencija uzeti poslove, kakav će imati učinak na znanstvena, a pogotovo medicinska otkrića i prijeti li nam neki apokaliptični scenarij nagađa se godinama, a ta su nagađanja sve češća nakon što je krajem prošle godine predstavljen ChatGPT.

Kako će izgledati budućnost u kojoj će AI imati sve važniju ulogu, usprkos brojnim, često i kontradiktornim komentarima različitih stručnjaka, nije poznato. Govoreći o takvoj budućnosti tijekom razgovora sa spomenutim političarima, Musk je rekao kako vjeruje da bi digitalna superinteligencija mogla postojati već kroz pet do šest godina. Takav je komentar iznenadio Khannu koji nije vjerovao da bi umjetna inteligencija mogla u tako kratkom razdoblju postati toliko moćna i pametna.

Digitalna superinteligencija, prema Musku, bit će pametnija od bilo koje osobe na svijetu, no kaže kako neće biti pametnija od ukupnog znanja čovječanstva. Dodao je kako mu takva razmišljanja o budućnosti izazivaju stres. Još je jednom naglasio kako je, slično kao i kada je u pitanju nuklearno naoružanje, potrebna regulativa umjetne inteligencije kako se situacija ne bi otela kontroli.

Čovjek i umjetna inteligencija, ilustracija EU želi prvi regulirati umjetnu inteligenciju: Konkretna pravila već do kraja ove godine?

Da je razvoj AI-a serija na Netflixu, u posljednjoj epizodi sukobili bi se zapad i Kina, a finale te serije rezultiralo bi s generalnom umjetnom inteligencijom, slikovito je to objasnio Musk. Dok, dakle, nije poznato u kojem će se smjeru i kako brzo razvijati AI, jasno je kako će se u razvoj ove tehnologije tijekom sljedećih mjeseci i godina ulagati milijarde dolara i gotovo da nema sektora koji u određenom segmentu u svom poslovanju neće koristiti umjetnu inteligenciju.

Izvor: Fox
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti