Buduća uspješna AI tvrtka ili tek novi Muskov ego trip? Ima li xAI zapravo budućnost?

Muskova nova poslovna avantura temelji se na njegovu dugotrajnom interesu za umjetnu inteligenciju, što označava njegov povratak na teren nakon povlačenja financiranja iz OpenAI-a 2018. godine.

Branimir Vorša | 14.07.2023. / 09:59

Elon Musk
Elon Musk (Foto: Afp)

Elon Musk nedavno je najavio pokretanje xAI, nove tvrtke za umjetnu inteligenciju čiji je cilj razumijevanje prave prirode svemira. Pothvat se sastoji od tima s 12 članova i blisko će surađivati s drugim Muskovim tvrtkama, uključujući Twitter i Teslu.

Unatoč odvajanju od X Corpa, krovne tvrtke Twittera, xAI će održavati bliske veze s drugim Muskovim poslovnim pothvatima. Na pitanje o Muskovu afinitetu prema slovu X, Catherine Flick sa Sveučilišta De Montfort komentirala je da on očito samo voli X-ove.

Musk si može priuštiti isprazne projekte

Muskova nova poslovna avantura temelji se na njegovu dugotrajnom interesu za umjetnu inteligenciju, što označava njegov povratak na teren nakon povlačenja financiranja iz OpenAI-a 2018. godine. Muskova odluka da se distancira od OpenAI-a uslijedila je nakon što je njegovu ponudu da preuzme tvrtku odbio suosnivač Sam Altman. Musk je otad kritičan prema OpenAI-u na Twitteru, posebno u vezi s njegovim prelaskom iz neprofitne organizacije u profitnu tvrtku, s procjenom od 30 milijardi dolara.

On je vrsta osobe koja ima puno novca i može si priuštiti bacanje milijardi dolara u isprazne projekte, smatra Flick.

"Raznovrstan" tim

Početni članovi xAI tima uključuju pojedince koji su prethodno radili u DeepMindu, OpenAI-u, Google Researchu, Microsoft Researchu, Tesli te znanstvenike sa Sveučilišta u Torontu. Iako tim ima različito podrijetlo u smislu njihove povijesti zaposlenja, nedostaje mu rodna raznolikost jer su svi članovi muškarci.

Flick je izrazila svoju zabrinutost zbog tog nedostatka raznolikosti. Okupio je hrpu ljudi da rade na razumijevanju svemira, što god to značilo, što je... samo najjeftinija verzija filozofije iz fotelje, rekla je Flick.

Teško je razdvojiti Muskovu namjeru od ego tripa - stručnjakinja

Osim svog cilja razumijevanja svemira, xAI će se vjerojatno usredotočiti na razvoj sigurnijeg i poštenijeg sustava umjetne inteligencije, u skladu s Muskovom zabrinutošću o potencijalnim opasnostima nekontroliranog napretka umjetne inteligencije. Musk je ranije pozivao na pauzu u razvoju AI sustava zbog sigurnosnih problema.

Carissa Véliz sa Sveučilišta u Oxfordu priznala je Muskove namjere, ali je dovela u pitanje njihovu iskrenost. "Teško je reći je li to iskreno... Teško je razdvojiti što je prava namjera od onoga što je Muskov ego trip", objasnila je.

A cilj je tvrtke...?

Véliz je također izrazio zabrinutost zbog potencijalnih veza između xAI-a i drugog Muskova projekta pod nazivom TruthGPT. Muskova izražena želja za chatbotom koji govori istinu, zanemarujući političku korektnost, uzbunila je Véliz. Smatrala je zabrinjavajućim što bi se projekt s takvim implikacijama mogao povezati sa seksizmom i rasizmom.

Pitanje hoće li xAI uspjeti ostaje bez odgovora, s obzirom na to da cilj samog pothvata nije jasno definiran. Nemoguće je reći... Nije čak ni jasno koji je cilj, zaključila je Véliz.

Izvor: New Scientist

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti