Indija iz petog pokušaja ipak uspjela: Lansirali drugu raketu koju je razvila privatna tvrtka

Indijsko svemirsko udruženje (IspA) reklo je da će lansiranje „pojačati povjerenje svijeta” u indijski privatni sektor svemirskih putovanja.

Hina | 30.05.2024. / 11:09

Lansiranje rakete, arhiva (Foto: Amazon)

Indijska tvrtka Agnikul Cosmos u četvrtak je lansirala svoju prvu raketu, jedinu u Indiji na raketni pogon na plin i tekuće gorivo i drugu u povijesti koju je razvila privatna tvrtka. 

Lansiranje rakete Agnibaan u protekla dva mjeseca otkazano je četiri puta zbog tehničkih poteškoća. Posljednje otkazivanje bilo je u utorak kad se odustalo od lansiranja pet sekundi prije početka.

Raketa može nositi do 300 kilograma tereta, na visine od 700 kilometara. U četvrtak je letjela do osam tisuća metara visine prije no što je pala u ocean. 

Crna rupa, ilustracija Indija kreće u ambiciozan pothvat istraživanja crnih rupa

Tvrtka je objavila kako su svi ciljevi kontroliranog vertikalnog uspona zadovoljeni. 

Pawan K. Goenka, čelnik indijske agencije za nadzor svemirskih putovanja (IN-SPACe), nazvao je to „povijesnim trenutkom”. 

Indijsko svemirsko udruženje (IspA) reklo je da će lansiranje „pojačati povjerenje svijeta” u indijski privatni sektor svemirskih putovanja. 

Grmljavinsko nevrijeme, ilustracija Indija će koristiti AI za točnije vremenske prognoze

Indijski premijer Narendra Modi zadnjih nekoliko godina zagovara privatizaciju i komercijalizaciju tog sektora. Prva raketa u Indiji koju je razvila privatna tvrtka lansirana je 2022. godine. 

Agnikul, čije je ime nastalo od riječi za vatru, osnovan je 2017. godine. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti