Indija će koristiti AI za točnije vremenske prognoze

Globalno zatopljenje potaknulo je ekstremnije vremenske prilike u Indiji posljednjih godina, za koje neovisni Centar za znanost i okoliš procjenjuju da su ove godine uzrokovale smrt gotovo 3000 ljudi.

Hina | 22.12.2023. / 11:03

Grmljavinsko nevrijeme, ilustracija (Foto: Getty Images)

Indija testira umjetnu inteligenciju (AI) za izradu klimatskih modela za poboljšanje vremenske prognoze dok se bujice, poplave i suše šire velikom zemljom, rekao je visoki meteorološki dužnosnik.

Globalno zatopljenje potaknulo je ekstremnije vremenske prilike u Indiji posljednjih godina, za koje neovisni Centar za znanost i okoliš procjenjuju da su ove godine uzrokovale smrt gotovo 3000 ljudi.

Prognoza vremena, ilustracija Googleova AI može brže i bolje prognozirati vrijeme u odnosu na postojeće metode i alate

Meteorološke agencije diljem svijeta usredotočuju se na umjetnu inteligenciju, koja može smanjiti troškove i poboljšati brzinu, a za koju Britanski meteorološki ured kaže da bi mogla "revolucionirati" vremensku prognozu, s nedavnim modelom koji je financirao Google i pokazalo se da je nadmašio konvencionalne metode.

Točna vremenska prognoza posebno je važna u Indiji, zemlji s 1,4 milijarde ljudi, od kojih su mnogi siromašni, i drugom najvećem svjetskom proizvođaču riže, pšenice i šećera.

Indijski meteorološki odjel (IMD) daje prognoze temeljene na matematičkim modelima pomoću superračunala. Korištenje umjetne inteligencije s proširenom mrežom promatranja moglo bi pomoći u stvaranju kvalitetnijih podataka predviđanja po nižoj cijeni.

Odjel očekuje da će klimatski modeli i savjeti koji se razvijaju temeljeni na umjetnoj inteligenciji pomoći u poboljšanju prognoza, rekao je K. S. Hosalikar, voditelj klimatskih istraživanja i usluga u IMD-u.

Prognoza vremena, ilustracija AI je budućnost prognoze vremena? Deset tisuća puta su brži od postojećih i precizno mogu izračunati ekstremne vremenske pojave

Meteorološki ured koristio je umjetnu inteligenciju za generiranje javnih upozorenja u vezi s toplinskim valovima i bolestima poput malarije, rekao je Hosalikar. Planira povećati vremenske opservatorije, pružajući podatke do razine sela, potencijalno nudeći podatke više rezolucije za prognoze, rekao je. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti