Japan konačno iz državne uprave izbacio relikt prošlosti: "Dobili smo rat!"

Digitalizacija je u Japanu često bila na kušnji pa je tako aplikacija za za praćenje kontakata u pandemiji neslavno propala, a proces usvajanja digitalne osobne iskaznice My Number trajao je dulje no što se očekivalo.

Hina | 03.07.2024. / 13:00

Elektroničke komponente, ilustracija (Foto: Getty Images)

Dok s jedne strane postavljaju nove rekorde u brzini prijenosa podataka na internetu, s druge je strane Japan još uvijek zapeo u prošlosti. Tako je japanska vlada objavila u srijedu da je izbacila iz upotrebe diskete, u ključnoj prekretnici u kampanji modernizacije državne uprave.

Do sredine lipnja digitalna agencija ukinula je sve propise koji reguliraju upotrebu disketa, njih 1.034, izvijestila je vlada.

Izuzetak je samo propis o recikliranju vozila, dodali su.

Sa skupa o digitalnoj i zelenoj tranziciji Gršić: Digitalizacija je najvažniji pokretač inovacija, konkurentnosti i gospodarskog rasta

Dobili smo rat s disketama 28. lipnja!, rekao je u srijedu ministar digitalnih tehnologija Taro Kono koji se zalagao i za izbacivanje iz upotrebe faks-uređaja i ostale opreme bazirane na analognoj tehnologij.

Digitalna agencija osnovana je tijekom pandemije koronavirusa 2021. godine, kada je pokušaj uspostave sustava testiranja i cijepljenja razotkrio da se vlada još uvijek oslanja na papirnate dokumente i zastarjelu tehnologiju.

Kono je sadašnju dužnost preuzeo u kolovozu 2022., a svojedobno se kandidirao za premijersku dužnost. Njegova biografija uključuje i dužnosti u ministarstvima obrane i vanjskih poslova.

Digitalizacija je u Japanu često bila na kušnji pa je tako aplikacija za za praćenje kontakata u pandemiji neslavno propala, a proces usvajanja digitalne osobne iskaznice My Number trajao je dulje no što se očekivalo, napominje Reuters.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti