Kad će Starliner put Zemlje? To ne znaju ni u samoj NASA-i

  NASA opetovano ističe da nitko nije zapeo u svemiru.

Hina | 05.07.2024. / 13:01

Boeing Starliner (Foto: NASA/ISS)

Boeingova svemirska letjelica Starliner, koja je prije gotovo mjesec dana uz određene probleme uspjela pristati na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) i već se trebala vratiti na Zemlju, još uvijek se ne može odvojiti od ISS-a nakon što su otkrivena nova curenja helija na kapsuli kojoj je ovo bio prvi let s posadom. 

Dvoje članova posade, astronauti Butch Wilmore i Suni Williams stigli su na ISS 6. lipnja i tamo su trebali ostati tjedan dana kako bi proveli medicinske i druge pokuse, no zapeli su na ISS-u već mjesec dana zbog više kvarova, uključujući i curenje helija na jednom od ventila, što je moglo dovesti u opasnost astronaute prilikom povratka na Zemlju.

Boeingova kapsula Starliner na ISS-u Boeingov Starliner u problemima: Kvar za kvarom "nasukao" astronaute na Međunarodnoj svemirskoj postaji

Njihov povratak je odgađan više puta, 12. lipnja pa 18. lipnja, te 22. lipnja.

Najnoviji tehnički problemi tako ponovo odgađaju povrata Wilmorea i Williams čija je misija pogođena nizom kvarova i problema.

Nakon lansiranja iz svemirskog centra Cape Canaveral, na Floridi, Starliner je zbog problema s motorom uspio pristati u drugom pokušaju.

Nakon toga je uočeno curenje helija na više mjesta. Jedno je curenje uočeno prije samog lansiranja, ali je NASA procijenila da to ne predstavlja nikakvu opasnost za let.

Sada se na Zemlji moraju obaviti testovi s identičnim motorima prije nego se letjelica odvoji od ISS-a koji kruži oko Zemlje na visini od oko 400 kilometara. NASA opetovano ističe da nitko nije zapeo u svemiru.

Starliner je djelomično obnovljiva letjelica koja se sastoji od tri metra visoke kapsule za posadu i servisnog modula. Za razliku od letjelice Crew Dragon, kompanije Elona Muska SpaceX, ne može pristati na vodu već samo na suho tlo.

Boeingov Starliner NASA-ini astronauti "zapeli" na Međunarodnoj svemirskoj postaji: Hoće li ih SpaceX spašavati?

Prema specifikacijama letjelice, Starliner može ostati priključen na ISS maksimalno 45 dana, ali nije poznato što bi se s letjelicom dogodilo nakon tog vremena. Radi se o prvom testnom letu s posadom ovog 4,2 milijarde dolara vrijednog projekta NASA-e i Boeinga.

Svi ovi problemi ne ulijevaju povjerenje u Boeingovu kapsulu niti u cijelu misiju te stručnjaci tvrde da ih ne bi iznenadilo da netko u NASA-i već priprema SpaceX-ovu letjelicu za misiju spašavanja.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti