Velike tehnološke kompanije žele regulaciju umjetne inteligencije, ali pod svojim uvjetima i s velikom razlikom na obje strane Atlantika

Tehnološke tvrtke traže regulaciju umjetne inteligencije, no ne na isti način s obje strane Atlantika. Dok su čelnici industrije podigli uzbunu u SAD-u, istovremeno su se protivili nadzoru u Europskoj uniji.

Branimir Vorša | 27.06.2023. / 09:00

Zabrana umjetne inteligencije, ilustracija
Zabrana umjetne inteligencije, ilustracija (Foto: Getty Images)

Generalni direktor OpenAI-ja Sam Altman nedavno je izrazio zabrinutost zbog rizika povezanih s umjetnom inteligencijom (AI) tijekom svjedočenja u Kongresu, što je mnoge iznenadilo. Međutim, izrazio je zabrinutost oko poštivanja pravila EU-a, što je dovelo do kritika povjerenika EU-a za unutarnje tržište Thierryja Bretona, koji je optužio Altmana za ucjenu. Njih dvoje su na kraju razjasnili svoja stajališta i složili se oko potrebe za regulacijom.

Razvoj umjetne inteligencije brzo napreduje, sa značajnim financiranjem rizičnog kapitala i raznolikim primjenama. Sustavi umjetne inteligencije već se koriste u raznim aplikacijama, od četkica za zube do dronova. Buduća putanja ovisit će o intervenciji vlade.

Nadzor civila, ilustraacija Zabrinjavajuće izvješće: Američke tvrtke koriste AI alate vojne razine za nadzor običnih civila

U SAD-u podrška regulaciji, u EU lobiranje protiv

Dok velike tehnološke tvrtke tvrde da podržavaju regulaciju, stvarnost je složenija. U SAD-u, tvrtke poput Googlea, Microsofta, IBM-a i OpenAI-ja zatražile su vladin nadzor nad umjetnom inteligencijom kako bi osigurale sigurnost i konkurentnost s Kinom. Međutim, u EU se lobisti tih istih tvrtki bore protiv mjera za koje vjeruju da bi mogle nepotrebno ograničiti cvatući sektor umjetne inteligencije, unatoč nedavnom nacrtu zakona EU-a za uvođenje zaštitnih ograda za generativnu umjetnu inteligenciju.

Regulatorni okvir za tehnološke tvrtke značajno se razlikuje između EU-a i SAD-a. EU već ima opsežne zakone o zaštiti podataka iu procesu je implementacije strogih smjernica za tržišno natjecanje i moderiranje sadržaja. S druge strane, SAD ima minimalnu regulaciju u tehnološkoj industriji više od dva desetljeća. Pozivi Big Tech-a na nadzor u SAD-u viđeni su kao strategija za stvaranje pozitivnih odnosa s javnošću dok se istovremeno utječe na europsko zakonodavstvo u povoljnijem smjeru.

Usvajanje EU Zakona o umjetnoj inteligenciji promijenilo bi prakse tech tvrtki

Tehnološke tvrtke ne mogu zanemariti EU zbog njezina utjecaja na globalne standarde za društvene medije i zaštitu podataka. Predstojeći EU-ov zakon o umjetnoj inteligenciji, za koji se očekuje da će se implementirati u sljedeće dvije do tri godine, bit će prvi pokušaj zapadne vlade da regulira umjetnu inteligenciju, uz značajne kazne. Prekršaji mogu rezultirati kaznama u iznosu od 6 posto godišnjeg prometa tvrtke i zabranom rada proizvoda u EU. S obzirom na to da EU predstavlja značajan dio globalnog tržišta umjetne inteligencije, koje se procjenjuje na više od 1,3 trilijuna dolara unutar jednog desetljeća, sektor se nalazi u osjetljivoj poziciji.

Umjetna inteligencija, ilustracija Stručnjakinje upozoravaju: Umjetna inteligencija nije čarolija, iza nje se skriva puno ljudskog rada

Ako prijedlog Zakona o umjetnoj inteligenciji postane zakon u EU, glavni pružatelji usluga umjetne inteligencije morat će iz temelja promijeniti svoje prakse transparentnosti, pristupe upravljanju rizicima i metode implementacije, prema stručnjacima. Predloženo zakonodavstvo primarno se usredotočuje na pravila za "visokorizične" slučajeve, zahtijevajući od tvrtki koje razvijaju AI sustave za predviđanje zločina ili razvrstavanje prijava za posao, na primjer, da koriste visokokvalitetne podatke i provode procjene rizika. Dodatno, zahtjevi za transparentnost za deepfake i chatbotove osigurali bi da su korisnici informirani kada su u interakciji sa sustavom umjetne inteligencije, a generirani ili manipulirani sadržaj je odgovarajuće označen. Naime, nacrt zakona ne spominje eksplicitno generativnu umjetnu inteligenciju, koja obuhvaća algoritme strojnog učenja koji mogu stvarati nove slike, video, tekst i kod.

Pokušaj utjecanja na EU zakonodavstvo

Velike tehnološke tvrtke pozdravile su EU-ov pristup regulaciji temeljen na riziku, ali su također pokušale utjecati na zakonodavstvo. Tvrde da bi korisnici trebali dijeliti odgovornost za korištenje AI sustava, naglašavajući da je AI alat koji odražava namjeru svog korisnika. IBM i Microsoft tražili su izuzeća ili regulatorne provjere koje obavljaju korisnici za "AI opće namjene", koja pokriva široku kategoriju AI aplikacija. Međutim, pojavila se zabrinutost zbog dopuštanja rada moćnih AI sustava bez dovoljnog nadzora. Neki kritičari zagovaraju potpunu procjenu rizika sustava umjetne inteligencije i njihove namjeravane upotrebe, umjesto da ih kategoriziraju na temelju ograničenih navedenih svrha.

Stvri su se počele preokretati 2022. godine, kada su države članice EU-a, potaknute Francuskom, počele razmatrati reguliranje cjelokupne umjetne inteligencije opće namjene, bez obzira na konkretan slučaj upotrebe. OpenAI, koji prethodno nije bio uključen u zakonodavni proces EU-a, odlučio se uključiti i izrazio zabrinutost zbog prijedloga koji bi mogli nenamjerno podvrgnuti njihove sustave umjetne inteligencije opće namjene pretjeranoj regulaciji.

Robot ubojica, ilustracija Stručnjaci upozoravaju na tri najveće prijetnje od umjetne inteligencije

Europski parlament zauzeo je još stroži pristup

Zemlje EU-a naposljetku su naložile da sva umjetna inteligencija opće namjene bude u skladu sa zahtjevima visokog rizika, kao što su procjene rizika, a daljnje pojedinosti tek treba utvrditi. U naknadnom nacrtu Zakona o umjetnoj inteligenciji odobrenom prije dva tjedna, Europski parlament zauzeo je još stroži pristup. Zahtijeva od programera "temeljnih modela" kao što je OpenAI da sažmu materijale zaštićene autorskim pravima koji se koriste za obuku velikih jezičnih modela, procijene potencijalne rizike za demokraciju i okoliš te dizajniraju proizvode koji ne mogu generirati ilegalni sadržaj. Cilj je osigurati transparentnost i zaštitne mjere za generativne AI modele.

Google glasan protiv regulacije u EU, no Meta, Apple i Amazon zasad šute

Dok su tvrtke poput Mete, Applea i Amazona ostale relativno tihe, drugi programeri odustali su od predloženih propisa. Google je, na primjer, tvrdio da bi kontrole mogle pogrešno klasificirati AI opće namjene kao visokorizičnu. Tehnološke tvrtke također su izrazile zabrinutost zbog mogućeg miješanja u postojeće propise i tvrdile da su implementirale vlastite sigurnosne mjere. Međutim, kako nedostaci generativne umjetne inteligencije postaju očitiji javnosti, tehnološke tvrtke sve glasnije govore o potrebi za nadzorom i čini se da su spremnije pregovarati s regulatorima.

Psi laju karavana prolazi?

Neki političari sada prihvaćaju stajališta tehnološke industrije, prepoznajući važnost ne regulacije umjetne inteligencije kako bi se održala europska konkurentnost. Međutim, opseg regulacije u EU tek treba utvrditi, a čak i ako se Zakon o umjetnoj inteligenciji brzo pomakne naprijed, usklađenost će možda biti potrebna tek oko 2025. godine. U međuvremenu, sektor nastavlja napredovati velikom brzinom.

Umjetna inteligencija, ilustracija Umjetna inteligencija može svašta, ali ovo joj je i dalje izvan dohvata

Izvor: Bloomberg

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti