Tehnološke orgulje: Pogledajte kako se mogu iskoristiti stari dobri "floppy" pogoni

Nekada su disketni pogoni bili sastavni, neizostavni dio računala, danas spadaju u 'povijest tehnologije', ali inovativni Njemci su ih odlučili iskoristiti za ovaj nevjerojatan projekt.

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 25.05.2015. / 06:40

Tehnološke orgulje: Pogledajte kako se mogu iskoristiti stari dobri "floppy" pogoni

Nekada su disketni pogoni bili sastavni, neizostavni dio računala, danas spadaju u "povijest tehnologije", ali inovativni Njemci su ih odlučili iskoristiti za ovaj nevjerojatan projekt. 

S pojavom i razvojem novih medija za pohranu podataka, floppy diskovi su polako nestajali s tržišta, tako se u novijim generacijama računala uopće ne pojavljuju, a i malo tko više koristi diskete za bilo što osim za sentimentalno podsjećanje na neka prošla vremena. I uglavnom floppy pogoni završavaju na odlagalištima elektroničkog otpada ili se koriste za recikliranje, tu i tamo ih se možda može pronaći u ponekom "prastarom" računalu, među entuzijastima i tome slično... Ipak, skupina njemačkih entuzijasta odlučila je izvesti sasvim neobičan pothvat i od disketnih pogona napraviti - orgulje. 

Iskoristili su točno 49 takvih "jedinica" i Arduino Uno računalno-softverskom platformom, poslužili su se 3D pisačem kako bi napravili posebna kućišta i stvar se zakotrljala dok nije - zasvirala! Vizualno možda ne izgleda savršeno, zvuk također nije konkurentan studijskim melodijama DJ profesionalaca, ali to ionako nije poanta priče. Stari, dobri floppy disketni pogoni su zahvaljujući ovim nadarenim, kreativnim i elektronički "nabrijanim" njemačkim entuzijastima u stanju poslati MIDI melodiju i odsvirati nekoliko poznatih melodijskih partitura. Ako ste ikada poželjeli čuti, a vjerojatno niste, kako zvuče "floppy orgulje", sada imate prigodu... 

Izvor Ars Technica

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti