Tehnološko čudo: Ovo je prvi nepotopivi brod na svijetu

Svijet je dobio prvi brod koji ne mogu potopiti niti najveće oceanske oluje.

Branimir Vorša | 21.02.2018. / 14:52

Nepotopivi brod Thunder Child (Screenshot: YouTube)

Thunder Child ime je vrlo brzog broda kojem je glavna odlika takva konstrukcija da ga niti najveće oluje ne mogu potpoiti. Naime, čak ako se taj brod i prevrne, on će se sam ispraviti.

Dizajnirala ga je tvrtka Safehaven Marine, a namjenjen je za uporabu američke mornarice, policije i drugih službi koje plove u opasnim vremenskim uvjetima, prenosi Popular Mechanics.

U navedeni brod stane 10 članova posade, a ima i kabinu za spavanje. Dizajniran je tako da zapravo apsorbira nalete valova, no njegova najimpresivnija sposobnost jest da se sam uspravi nakon prevrtanja.

Nekoliko faktora omogućuje Thunder Childu da plovi nemirnim i olujnim morima bez straha od trajnog prevrtanja ili potonuća uzrokovana takvim uvjetima plovidbe.

Prvo, taj brod ima vrlo nizak centar ravnoteže. Drugo, sama je kabina broda vodonepropusna, odnosno hermetički zatvorena, što znači da voda ne može ući u nju. Naposljetku, kabina je napravljena tako da je ekstremno plutajuća, što znači da kad se brod i prevrne, zbog tako će se dizajnirane kabine sam od sebe ispraviti u uspravan položaj.

Kako biste stekli dojam o tome kako taj čudesan brod funkcionira, pogledajte priloženi video.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti