Telemach doveo 10 Giga optičku mrežu do 100 tisuća kućanstava: Do 2025. cilj je pokriti njih pola milijuna

Telemach i United Grupa planiraju uložiti milijardu i sedamsto milijuna kuna u modernizaciju mobilne mreže i izgradnju optičke mreže tijekom pet godina.

Martina Čizmić | 14.06.2022. / 13:33

Član Uprave i glavni direktor za tehniku Telemacha, Nenad Šlibar i predsjednik Uprave, Adrian Ježina (Foto: Telemach Hrvatska)

U nešto više od godinu dana otkako je počela s izgradnjom 10 Giga optičke fiksne mreže, Telemach je uspio pokriti 100 tisuća kućanstava, a u planu im je da do 2025. godine pokriju pola milijuna kućanstava u Hrvatskoj. Istaknuo je to na druženju s novinarima predsjednik Uprave Telemacha Adrian Ježina. 

U Telemachu našim korisnicima želimo pružiti najbolje korisničko iskustvo, pružajući im najveću vrijednost za novac na tržištu. Dana obećanja su nešto od čega ne odstupamo pa je tako preko milijardu i sedamsto milijuna kuna usmjereno u modernizaciju mobilne mreže i izgradnju najsuvremenije optičke mreže kroz razdoblje od pet godina. Zahvaljujući tome već danas 100.000 hrvatskih kućanstava ima priliku surfati najbržim internetom temeljenim na 10 Giga mreži. Ovom najbržom optičkom mrežom pokriveni su gotovo svi zagrebački kvartovi, Velika Gorica, započeli smo širenje optike u Splitu i Zadru, a uskoro započinjemo i s uvođenjem optike u Osijeku. Tu je i naša dokazano najbrža 5G mreža koja dolazi kao rezultat modernizacije cjelokupne mobilne mreže kojom do početka srpnja planiramo pokriti sve veće hrvatske gradove i veća turistička središta diljem Hrvatske, istaknuo je Ježina.

Sve to, istaknuo je, rezultat snažnog ulagačkog ciklusa Telemacha i United Grupe, od preko milijardu i sedamsto milijuna kuna, usmjerenih u modernizaciju mobilne mreže i izgradnju najsuvremenije optičke mreže kroz razdoblje od pet godina.

Korištenje 10 Giga optičke mreže omogućuje istodobno povezivanje više različitih uređaja, a izuzetno niska latencija u mreži, do 1ms, osigurava vrhunsko gaming i streaming iskustvo te i virtualnu i proširenu realnost (VR / AR) u 4K i 8K rezoluciji. 10 Giga optička mreža podiže efikasnost i poslovanje čini pouzdanijim, uz manje troškove i otvaranje mogućnosti fleksibilnog premještanja poslovnih aplikacija u cloud (u odnosu na razvoj i održavanje vlastite IT infrastrukture).

Kako su istaknuli iz Telemacha, ključan preduvjet za povećanje stope korištenja interneta velikih brzina je osiguravanje pristupa brzoj optičkoj mreži po prihvatljivim uvjetima, što u Hrvatskoj do nedavno nije bio slučaj. Telemach danas donosi simetrične brzine i kapacitete i za kućanstva pa je ono što je bilo rezervirano isključivo za poslovne korisnike, danas dostupno svim korisnicima u raznim dijelovima Zagreba, Velike Gorice, Zadra, a uskoro i šire, po cijeni približnoj onoj koju su ranije plaćali za nekoliko puta manje internet brzine i kvalitetu na bakrenoj parici. Telemachovi optički paketi korisnicima su dostupni po povoljnim uvjetima, a internetske brzine koje trenutačno omogućuje svojim korisnicima su čak 20 puta veće od prosječne brzine interneta u Hrvatskoj, u najvećem paketu od 2 Gbps i do 40 puta veće, uz tehnološku predispoziciju da se dodatno značajno ubrza. 

Glavni direktor za tehniku, Nenad Šlibar istaknuo je kako je Telemach na dobrom putu u zauzimanju drugog mjesta po veličini operatora u Hrvatskoj. Cilj im je biti operator koji može ponuditi sve usluge na području cijele Hrvatske. 

Uz to što razvijaju optičku fiksnu mrežu, intenzivno rade i na širenju svoje 5G mreže. Tako do početka srpnja planiraju pokriti sve veće hrvatske gradove i veća turistička središta diljem Hrvatske. Šlibar je istaknuo kako su u samo devet mjeseci zamijenili opremu na 1200 lokacija (baznih stanica), što je rezultiralo većom i boljom pokrivenošću te kvalitetnijim uslugama. Posebno je istaknuo da tijekom cijelog tog perioda zamjene, nije bilo prekida usluga za korisnike. 

 

Kao glavne izazove za ostatak godine, Ježina i Šlibar su istaknuli dovršenje akvizicije Optima telekoma, odnosno integracija njihove mreže u sustav Telemacha. No, posebno su naglasili problem rasta troškova poslovanja. Za Telemach je tu ključan rast struje koja im je temeljni energent, ali i rast troškova ostalih goriva te čelika i drugog građevnog materijala koji se koristi u izgradnji mreže (kako mobilne tako i fiksne). 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti