Telemach Hrvatska demonstrirao mogućnosti prve 10 Gigabit optičke mreže u Hrvatskoj te najavio daljnja ulaganja

Uvođenjem prve 10 Giga optičke mreže u Hrvatskoj, Telemach Hrvatska postao je operator s tri telekomunikacijska servisa.

Martina Čizmić | 28.05.2021. / 08:35

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon što su najavili izgradnju vlastite optičke mreže, iz Telemach Hrvatska demonstrirali su gigabitne brzine koje ostvaruju u Novom Zagrebu. 

iskustvo korištenja 10 Giga optičke mreže vidljivo je u nekima od svakodnevnih primjera uporabe digitalnih uređaja i pristupanja internetu. Brzina mreže ističe se prilikom preuzimanja velike količine podataka, pri igranju videoigara na igraćim konzolama te prilikom slanja ili dijeljenja videosadržaja prema drugim korisnicima.

Kako je istaknuto na demonstraciji, prednost brzine vidljiva je prilikom istodobnog povezivanja mnogo uređaja, pri čemu svi ukućani ili kolege u uredima imaju vrhunsko iskustvo korištenja servisa bez smetnji – istodobni upload ili download velikih datoteka i održavanje online sastanaka na nekoj od platformi.Tijekom demonstracije pokazali su kako je na njihovoj mreži moguća jednaka brzina učitavanja i preuzimanja datoteka, uz izuzetno malu latenciju odnosno kašnjenje. 

Uvođenjem prve 10 Giga optičke mreže u Hrvatskoj, Telemach Hrvatska postao je operator s tri telekomunikacijska servisa. Nova optička mreža trenutno je dostupna na području Novog Zagreba za oko 7000 kućanstava, a do kraja godine taj bi se broj trebao povećati na 70 tisuća. 

U razgovoru s novinarima Nenad Šlibar, član Uprave i glavni direktor za tehniku u Telemach Hrvatska istaknuo je kako im je u planu širiti mrežu i na druge dijelove Zagreba, ali i urbane sredine izvan Zagreba. Kako bi korisnici mogli ostvariti uslugu, pojasnio je, potrebno je dovesti optički kabel u njihov dom, a jedan od preduvjeta za to je dovođenje instalacije u zgradu, za što je potrebno odobrenje predstavnika stanara. 

Za sad su im u fokusu urbane sredine, u kojima ima puno zgrada, a time i potencijalno puno korisnika. Kad je optika uvedena u zgradu, uvođenje u stan je veoma brzo i jednostavno jer se koriste samoljepljive kanalice koje su puno manje jer se kroz njih provodi optičko vlakno koje je tanje. Kako su pojasnili, jedino mjesto gdje se buši, je na samom ulazu kabela u stan. 

U planu je daljnje širenje 10 Giga optičke mreže u Hrvatskoj, zbog čega će Telemach uložiti 100 milijuna eura u izgradnju infrastrukture. U sljedećih pet godina mrežom planiraju pokriti trećinu Hrvatske odnosno više od 500 tisuća kućanstava. 

United Grupa, vlasnik Telemach Hrvatska, obvezala se na investiranje do 230 milijuna eura u Hrvatsku u sljedećih pet godina za proširenje optičke mreže koja omogućuje 10 gigabita u sekundi i u infrastrukturu mobilne 5G mreže.

Upravo je izgradnja 5G mreže sljedeća velika investicija koja očekuje Telemach Hrvatska. Kako su istaknuli, sudjelovat će na javnoj dražbi za dodjelu frekvencija i nadaju se kako bi početkom jeseni mogli krenuti sa izgradnjom 5G mreže i pružanjem 5G usluga svojim korisnicima. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti