Telemach kontinuirano provodi mjerenja kvalitete i pokrivenosti kako bi korisnicima pružio najbolje iskustvo

Kad govorimo o mjerenjima kvalitete i pokrivenosti mreže, treba uzeti u obzir da su različita testiranja bazirana na različitim metodologijama pa je potrebno pojasniti na koji se način provode pojedina testiranja te koje vrijednosti stavljaju u fokus.

PR | 20.04.2023. / 11:46

Tablica (Foto: Telemach)

U Telemachu pozdravljamo napore svih dionika usmjerene na dobivanje uvida u unaprjeđenje kvalitete mreže. Moderna infrastruktura preduvjet je za kvalitetniji svakodnevni život svih nas, bilo da je riječ o poslovanju ili o našim privatnim životima pa svi telekomi u Hrvatskoj, uključujući Telemach, ulažu u tehnološku infrastrukturu s ciljem da ona što spremnije odgovori na trenutačne i buduće zahtjeve korisnika – njihovih želja i potreba.

U skladu s time, važno nam je kroz periodička mjerenja ispitati zadovoljstvo korisnika kao nekoga tko najprije i najjasnije vidi pogodnosti tehnologije u koju kontinuirano ulažemo. To nam služi i kao pokazatelj u kojim područjima tehnologija u koju smo ulagali imamo najbolje ocjene, a gdje postoji prostor za napredak. No, kad govorimo o mjerenjima kvalitete i pokrivenosti mreže, treba uzeti u obzir da su različita testiranja bazirana na različitim metodologijama pa je potrebno pojasniti na koji se način provode pojedina testiranja te koje vrijednosti stavljaju u fokus.

Telefonski poziv, ilustracija HAKOM objavio rezultate mjerenja kvalitete mobilnih mreža: Evo tko je najbolji u Hrvatskoj

Telemach je, kao operator koji je na tržište stigao posljednji, od samih početaka isticao kako na domaćem telekom tržištu želi biti operator koji donosi najbolje korisničko iskustvo. Naporno radimo na tome, želimo napraviti razliku i učiniti korak više prema još boljem razumijevanju naših korisnika i njihovih potreba, što nam pomaže dobiti jasniju sliku svega što još trebamo napraviti. Vodeći se upravo korisničkim iskustvom i činjenicom da sve što radimo, radimo s ciljem da unaprijedimo živote naših korisnika, u Telemachu smo sada primarno vođeni tzv. crowd-sourced metodologijom ispitivanja kvalitete mobilne mreže koju u svojim analizama koristi i OpenSignal, vodeći globalni pružatelj analiza mrežnog iskustva i tržišne izvedbe telekom operatora diljem svijeta.

Riječ je o sveobuhvatnom mjerenju korisničkog iskustva kroz period od 90 dana, 24 sata dnevno, u svakodnevnim životnim situacijama. Pritom mjerenjem dobivamo uvid i u demografiju korisnika, a prate se razni profili korisnika u njihovim najrazličitijim svakodnevnim situacijama na brojnim lokacijama – od iskustva igranja video igara do video streaminga i OTT glasovnih aplikacija, kao i dostupnost signala i doseg te konzistentnost kvalitete mreže prilikom njihovog korištenja. Prema posljednjoj Opensignal analizi, upravo je Telemachova mreža najnagrađivanija u Hrvatskoj.

Svi ovi naglasci važni su i u kontekstu najnovijih NetCheck rezultata koje je objavio HAKOM, a koji se temelje na metodi tzv. drive testinga. Za razliku od crowd-sourced metodologije, koja donosi pregled korisničkog iskustva iz životnih situacija u kojima se korisnici svakodnevno nalaze te koriste i najrazličitije uređaje, NetCheck mjerenje se fokusira na simulirano iskustvo, koristeći posebne uređaje za testiranje na manjem broju lokacija, primarno na otvorenom prostoru dostupnom vozilima.

Naposljetku, želimo istaknuti kako navedena mjerenja ne treba nužno promatrati kao bolja ili lošija, već isključivo u kontekstu konkretnih vrijednosti na koje su usmjerena.

U nastavku slijedi detaljnija usporedba crowd sourced metode (OpenSignal) te metode drive testinga.

Tablica (Foto: Telemach)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti