HAKOM objavio rezultate mjerenja kvalitete mobilnih mreža: Evo tko je najbolji u Hrvatskoj

Mjerenja su obavljena pomoću tzv. drive test sustava s mjernom opremom na krovu vozila, a prikupljali su podatke o performansama govornih i podatkovnih usluga.

Hina | 19.04.2023. / 10:51

Telefonski poziv, ilustracija (Foto: Getty Images)

Hrvatski telekom (HT) prema prvom neovisnom mjerenju kvalitete mobilnih mreža koje je proveo HAKOM u suradnji s njemačkom tvrtkom Net Check GmbH pokazao je najbolji rezultat, a zatim slijede mobilne mreže A1 Hrvatska i Telemach Hrvatska, objavio je u srijedu HAKOM.

Ukupni rezultat HT-a na tom mjerenju provedenom u siječnju i veljači 2023. bio je 942 boda, dok je A1 osvojio 928, a Telemach 884 boda.

Telekomunikacije, ilustracija Telekomi mogu biti zadovoljni: Rasli prihodi i ulaganja na tržištu elektroničkih komunikacija

Ističući da su to sada radili prvi put, iz HAKOM-a (Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti) iznose da su tim istraživanjem obuhvaćena 29 grada te 3900 kilometara cesta i autocesta u Hrvatskoj, odnosno prostor na kojemu je nastanjeno približno dva milijuna stanovnika ili više od 50 posto ukupne populacije u Hrvatskoj.

Mjerenja su obavljena pomoću tzv. drive test sustava s mjernom opremom na krovu vozila, a prikupljali su podatke o performansama govornih (voice) i podatkovnih (data) usluga.

U mjerenju kvalitete mobilnih mreža u Hrvatskoj prikupljeno je, navode, oko 2500 uzoraka za govorne te više od 24.000 uzoraka za podatkovne usluge po svakom operatoru, a analizu su radili prema metodologiji tijela europskih regulatora za elektroničke komunikacije BEREC i Međunarodne telekomunikacijske unije ITU.

Ovakav pristup omogućava mjerenje performansi za sva tri operatora u pokretnim javnim elektroničkim komunikacijskim mrežama istovremeno na istim lokacijama. Rezultati su pokazali da su mreže pokretnih komunikacija u RH kvalitetne i drže korak s tehnološkim razvojem, kažu iz HAKOM-a.

Mobilne mreže, ilustracija HAKOM završio javnu dražbu za dodjelu radiofrekvencijskih spektara za mreže pokretnih komunikacija: Telekomi su za njih platili više od 339 milijuna eura

Objašnjavaju i da su mjerenja pokazala da su performanse hrvatskih mobilnih mreža i dalje vrlo visoke te da su operatori nastavili ulagati u razvoj i podizati prijenosne kapacitete i kvalitetu uz istovremeno ulaganje u nove tehnologije.

Takva će mjerenja provoditi i u budućnosti i javno ih objavljivati, s ciljem predstavljanja stvarnog iskustva korisnika usluga, a u HAKOM-u smatraju da će to i operatorima pomoći poboljšati usluge, pogotovo u područjima na kojima im je rezultat ispao slabiji nego što su očekivali ili željeli.

Poručuju da detalje iz istraživanja zainteresirani mogu vidjeti na web-stranicama HAKOM-a.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti