Telekomi mogu biti zadovoljni: Rasli prihodi i ulaganja na tržištu elektroničkih komunikacija

Ukupni prihodi na tržištu elektroničkih komunikacija u protekloj godini iznosili su 1.6 milijardi eura, a operatori su nastavili s ulaganjima u mreže pokretnih i nepokretnih komunikacija.

Martina Čizmić | 16.03.2023. / 13:54

Telekomunikacije, ilustracija (Foto: Getty Images)

Na tržištu elektroničkih komunikacija u 2022. nastavljen je trend povećanih ulaganja u nepokretne mreže i mreže pokretnih komunikacija, priopćili su iz HAKOM-a. U odnosu na isto razdoblje prethodne godine, ulaganja u mreže vrlo velikog kapaciteta (VHCN) viša su za šest posto, a nastavljen je i trend ulaganja u bazne stanice (BTS) u mrežama pokretnih komunikacija.

Kako ističu, ukupni prihodi na tržištu elektroničkih komunikacija iznosili su 1.6 milijardi eura (12 milijardi kuna), što je povećanje od 3,6 posto. Rasli su prihodi od usluga širokopojasnog pristupa internetu za devet posto, od najma mreže i vodova za pet posto i od naplatne televizije za četiri posto, dok su istovremeno na tržištu telefonskih usluga u nepokretnoj mreži prihodi smanjeni preko devet posto.

U četvrtom tromjesečju 2022. nastavljena je migracija korisnika na svjetlovodnu tehnologiju što je utjecalo na rast takvih priključaka za 27,5 posto u godini dana. U istom razdoblju ukupan podatkovni promet putem nepokretnih i pokretnih mreža u prosjeku je rastao za 15,7 posto. Udio korisnika širokopojasnih priključaka s brzinom većom od 100Mbit/ također je rastao i iznosi 35,7 posto.

Strani državljani su u posljednjem tromjesečju 2022. godine potrošili preko 95 milijuna roaming minuta razgovara, što je, u odnosu na isto razdoblje 2021., rast od 8,9 posto. Broj poslanih SMS i MMS poruka, znatno je niži u odnosu na lani (pad od 21,6 posto odnosno 27,7 posto).

U posljednjem tromjesečju 62,3 posto kućanstava koristilo je neki oblik naplatne televizije i nastavljen je trend rasta prihoda od ove usluge. Uspoređujući prethodnu godinu, ukupni prihodi od usluga televizije povećali su se za 4,3 posto. Od usluga naplatne televizije i dalje je najzastupljenija televizija na internetskom protokolu (IPTV) s više od 52 posto priključaka.

Na tržištu telefonskih usluga u nepokretnoj mreži nastavljen je trend smanjenja broja korisnika, ukupnih prihoda i odlaznog prometa, dodaju iz HAKOM-a. U usporedbi s istim razdobljem prethodne godine, broj korisnika manji je za 1,8 posto, ukupni odlazni promet operatora niži je za 22,5 posto, a ukupni prihod za 9,4 posto.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti