Telemach širi svoju optičku mrežu i u manje gradove diljem Hrvatske

Već sada optička mreža Telemacha dostupna je korisnicima u Vinkovcima, Čakovcu, Zaprešiću i Karlovcu, a uskoro će biti i u Sisku.

Martina Čizmić | 24.10.2023. / 15:09

Optički kabel, ilustracija
Optički kabel, ilustracija (Foto: Getty Images)

Telemach nastavlja intenzivno graditi svoju gigabitnu optičku mrežu i u manjim sredinama. Kako su priopćili, tehnološki najnaprednije fiksne usluge već sada dostupne su korisnicima u Vinkovcima, Čakovcu, Zaprešiću i Karlovcu, a uskoro će biti i u Sisku.

Ističu kako je u ovoj godini u planu i početak izgradnje optičke mreže u Vukovaru, a u nadolazećem će se razdoblju 10 Giga mreža nastaviti širiti u preostalim četvrtima u već pokrivenim, većim gradovima. Telemach tako do kraja 2027. godine planira pokriti trećinu Hrvatske, odnosno 500 tisuća kućanstava.

Dodaju kako je Telemach, zahvaljujući investiciji od 100 milijuna eura u izgradnju najsuvremenije optičke mreže, prekinuo stagnaciju fiksne mreže u Hrvatskoj. Iskoristio je svoju izazivačku poziciju i postao prvi telekom koji je 2021. krenuo u smjeru snažnije digitalizacije Hrvatske prateći europsku razinu.

To potvrđuje i nedavno objavljeno prvo izvješće o tehnološkom razvoju Europe – Digitalno desetljeće, prema kojem je Hrvatska postigla napredak u razvoju fiksne digitalne infrastrukture, posebno implementacijom optičke mreže, s 39 na 54 posto u promatranom razdoblju. No iako digitalna transformacija hrvatskog gospodarstva i društva napreduje, najveći doprinos ostvarenju ciljeva Europska komisija očekuje upravo u području još snažnije pokrivenosti optičkom fiksnom mrežom te u digitalizaciji poslovanja.

Optika je temelj za brzu i pouzdanu digitalnu povezivost i ima snažan utjecaj na kvalitetu pružanja usluga u raznim gospodarskim granama, a sve intenzivnije korištenje tehnologije u svakodnevnom životu zahtijeva infrastrukturu koja će unaprijediti način na koji živimo i radimo. Upravo to donosi 10 Giga mreža koja osigurava vrhunske performanse, a iskustvo streaminga, online igara, rada u oblaku i brojnih drugih usluga dovodi na novu, naprednu razinu. S namjerom da tehnologiju uistinu stavimo u funkciju korisnika i gigabitni internet učinimo što dostupnijim širem krugu korisnika, u Telemachu osiguravamo jednostavnu i transparentnu ponudu koja vrhunsku uslugu omogućava po povoljnim uvjetima, istaknula je Danijela Bistrički Morović, članica Uprave i glavna direktorica za tehniku Telemacha Hrvatska, te najavila nastavak ulaganja u optičku mrežu.

Iz Telemacha podsjećaju kako optika otvara perspektivu brojnim granama gospodarstva koje svoj rast i razvoj vežu uz tehnološki napredak i tu leži neiskorišteni potencijal za poboljšanje digitalnog intenziteta, posebno kod malih i srednjih poduzeća. Pogoduje svim industrijama budući da podiže efikasnost i pouzdanost poslovanja, smanjuje troškove te otvara mogućnost fleksibilnog seljenja poslovnih aplikacija u oblak. 10 Giga optička mreža korisnicima omogućava brzo i jednostavno dijeljenje velikih datoteka, vrhunsku kvalitetu videopoziva te pristup cloud servisima u realnom vremenu. Također, zbog niske latencije osigurava vrhunsko gaming i streaming iskustvo te virtualnu i proširenu stvarnost u 4K i 8K rezoluciji. Prednost velikih brzina vidljiva je i u IoT segmentu gdje se istodobno povezuje više različitih uređaja, pri čemu svi ukućani ili kolege u uredima imaju vrhunsko iskustvo korištenja.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti