Teroristi su planirali srušiti zrakoplov s lažnim iPadom napunjenim eksplozivom?

Otkriće ovog plana potvrdilo je strahove obavještajnih agencija kako teroristi konstantno pokušavaju pronaći nove načine na koje bi 'prošvercali' eksploziv u zrakoplove.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 28.03.2017. / 09:18

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iako do sada nije bilo službenih objašnjenja zabrane unošenja elektroničkih uređaja većih od telefona u kabine zrakoplova s određenih destinacija prema SAD-u i Velikoj Britaniji, novinari The Guardiana otkrili su razloge koji su doveli do ove zabrane.

Napominju kako nije riječ samo o jednom incidentu, već o kombinaciji različitih faktora, no čini se kako je ipak presudilo saznanje o navodnim planovima terorista koji su namjeravali srušiti avion korištenjem lažnog iPada napunjenog eksplozivom.

Detaljnije informacije o planovima terorista, kao i vremenu kada su ti planovi otkriveni nisu poznate, no iPad napunjen eksplozivom navodno je izgledao jako realno, kao i originalni Appleov uređaj.

Otkriće ovog plana samo je potvrdilo strahove obavještajnih agencija kako terorističke grupe konstantno pokušavaju pronaći nove načine na koje bi 'prošvercale' eksploziv u kabine zrakoplova.

Teroristima je u interesu postaviti eksploziv pored vrata i prozora u kabini jer bi eksplozija napravila rupu u trupu zrakoplova, a ako je eksploziv u odjelu s prtljagom, teroristi nemaju kontrolu nad njegovom pozicijom pa bi torbe i ostali teret mogli ublažiti udar i smanjiti potencijalna oštećenja.

Na The Guardianu podsjećaju kako se sumnja da je eksploziju u zrakoplovu u Somaliji izazvala upravo bomba prikrivena u laptopu, a teroristi su ranije eksploziv pokušali prošvercati u cipeli i donjem rublju te je sigurno da proučavaju nove načine za napad na avione.

Još nije poznato hoće li i druge zemlje krenuti stopama SAD-a i Velike Britanije i zabraniti elektroničke uređaje veće od telefona iz zemalja poput Egipta, Turske, Jordana, Saudijske Arabije, Maroka, Katara, Kuvajta i UAE-a, a sljedeća zemlja koja bi mogla uvesti zabranu je Francuska, no konačna odluka još nije donesena. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti