Teške optužbe iz Izraela: Facebook je postao čudovište!

Izraelci smatraju kako Facebook ne surađuje dovoljno s policijom i ne brišu opasan i uvredljiv sadržaj s ove mreže

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 05.07.2016. / 08:30

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Mark Zuckerberg i Facebook trebali bi aktivnije surađivati s policijom i brisati uvredljiv i neprimjeren sadržaj s najveće društvene mreže na svijetu, no umjesto toga oni sabotiraju i otežavaju rad policije. Ove je optužbe protiv Facebooka iznio izraelski ministar javne sigurnosti Gilad Erdan dodavši kako se Zuckerbergova mreža pretvorila u 'čudovište'. Naime, u posljednje vrijeme u Izraelu je zabilježen veliki broj uličnih napada te su u tim palestinskim napadima od kraja prošle godine poginula 34 Izraelca i dva Amerikanca, dok je izraelska vojska ubila najmanje 201 Palestinca (od čega su njih 137, kako tvrde u izraelskoj policiji, bili napadači). Ovakvo se nasilje i napadi na Izraelce podržavaju i potiču na Facebooku, smatra Erdan koji želi da ova kompanija bude puno aktivnija, odnosno da na vrijeme uklone uvredljive objave i sadržaj koji potiče na mržnju i nasilje.

Kao jedan od primjera izraelski mediji navode nedavni slučaj 19-godišnjeg Palestinca koji je prošlog tjedna ubio izraelsku djevojku, a prije toga na Facebooku je hvalio teroriste i terorizam. Iako iz Zuckerbergove kompanije nisu direktno odgovorili na ove optužbe, oni kažu kako surađuju sa sigurnosnim organizacijama i zakonodavcima diljem svijeta – uključujući i Izrael, kako bi svim korisnicima omogućili sigurno korištenje njihove mreže, a pri tome nema mjesta za sadržaj koji promovira nasilje, direktne prijetnje, govor mržnje ili terorizam. Kako bi spriječili objavu ovakvog sadržaja, Facebook se koristi tehnikama koje uključuju kombinacija metoda automatskog brisanja sadržaja i moderatora koji procjenjuju sadržaj. Ova kompanija potiče korisnike i organizacije na prijavu sadržaja koji krši njihova pravila, nakon čega oni proučavaju takav sadržaj i, ako je netko prekršio pravila, poduzimaju akcije.

No, kako smatra Erdan, problem je što je Facebook tu ljestvicu za brisanje sadržaja podigao previsoko tako da na ovoj mreži postoji velika količina problematičnog sadržaja koju ekipa iz Zuckerbergove kompanije neće izbrisati. Kako bi nagovorio Zuckerberga da se predomisli i postane stroži prema sadržaju koji se objavljuje, Erdan je pozvao sve izraelske korisnike Facebooka da šefa ove kompanije zatrpaju s porukama u kojima od njega traže strožu kontrolu nad takvim sadržajem. No, ako to neće napraviti sam Zuckerberg, to bi mogla napraviti izraelska vlada koja je u procesu donošenja zakona prema kojem bi mogli narediti društvenim mrežama uklanjanje određenog sadržaja, a organizacije za zaštitu prava govore kritiziraju taj zakonski prijedlog jer smatraju da bi mogao dovesti do zabrane slobode govora i cenzure.

Izvor: Reuters

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti