Tvrtka Tesla aktivirala najveću litij-ionsku bateriju u svijetu

Musk je bio obećao da će Južna Australija dobiti bateriju besplatno ako ne bude izrađena i postavljena u roku od stotinu dana.

Martina Čizmić | 01.12.2017. / 11:15

Najveća litij-ionska baterija na svijetu (Foto: Handout / Neoen / AFP) (Foto: Handout / Neoen / AFP)

Američka tehnološka tvrtka Tesla dovršila je instalaciju najveće litij-ionske baterije u svijetu jačine 100 megavata u Južnoj Australiji, a u petak ju je i službeno aktivirala, izvijestili su mediji.

Južni dijelovi Australije u posljednje su vrijeme suočeni s čestim problemima u opskrbi električnom energijom, zbog čega će ova moćna baterija za pohranu energije funkcionirati kao svojevrstan zaštitni mehanizam za državnu elektroenergetsku mrežu u slučajevima nestašice.

Kapacitet baterije jamčit će opskrbu za 30 tisuća kućanstava u trajanju od sat vremena. Energiju će proizvoditi park vjetroelektrana francuske kompanije za obnovljivu energiju Neoen.

Izvršni direktor Tesle Elon Musk obećao je da će baterija biti instalirana u roku od stotinu dana, preciznije do 1. prosinca, a obećanje je ispunio.

Australski softverski poduzetnik na Twitteru je u ožujku Muska upitao hoće li 100 megavata jaka litij-ionska baterija uistinu biti u stanju pomoći južnim dijelovima Australije u slučajevima prekida opskrbe električnom energijom.

Musk mu je odgovorio potvrdno obećavši da će je Južna Australija dobiti besplatno ako ne bude izrađena i postavljena u roku od stotinu dana.

Nestašice nastaju kad potražnja nadmaši opskrbu, a australski energetski regulator u tom slučaju nalaže energetskim kompanijama da obustave isporuku struje kućanstvima radi zaštite elektroenergetske mreže.

Država će u cijelosti upravljati kapacitetom baterije kako bi se izbjegle nestašice struje zbog preopterećenja sustava.

Tvornica za obnovljivu energiju smještena je u Jamestownu, oko 200 km sjeverno od Adelaidea, a povezana je s parkom vjetroelektrana u vlasništvu francuske tvrtke za obnovljivu energiju Neoen.

Musk je kazao da je riječ o triput snažnijoj bateriji od najjače dosad poznate baterije u svijetu.

Najveća litij-ionska baterija na svijetu bit će važan dio našeg diverzificiranog energetskog sektora. Njome šaljemo jasnu poruku da će Južna Australija zahvaljujući baterijskom skladištenju energije, biti predvodnik u području obnovljive energije, kazao je u srpnju premijer savezne države Južne Australije Jay Weatherill.

Poslovanje s baterijama tvrtka Tesla u svijetu proširuje kroz automobilsku industriju.
(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti